Hlavní obsah

Smitková, Siniaková, Allertová. Česká nová vlna si v Austrálii říká o respekt

Melbourne/Praha

Když psal Josef Škvorecký knížku o nové vlně českého filmu šedesátých let, zvolil pro ni název ‚Všichni ti bystří mladí muži a ženy‘. Jak by asi slavný prozaik vylíčil zástup českých tenistek, který si zjednává respekt na grandslamovém Australian Open? Nejen Karolína Plíšková je mladá a úspěšná. V Melbourne o sobě dávají vědět i Tereza Smitková, Kateřina Siniaková a Denisa Allertová.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Denisa Allertová v zápase 1. kola Australian Open proti Švýcarce Romině Oprandiové.

Článek
Fotogalerie

Nemají zdaleka tolik grandslamových zkušeností jako Petra Kvitová nebo Lucie Šafářová, nezahrály si vypjaté zápasy ve Fed Cupu, ale nebude to zase tak dlouho trvat a český tenis bude hodnocen i podle jejich výkonů.

Šafářová totiž své první grandslamové zápasy v hlavní soutěži odehrála už v roce 2005. „Však o mně jeden americký časopis napsal, že jsem veteránka," postěžovala si sedmadvacetiletá tenistka. Do druhého kola se ale dostala až na šestý pokus o rok později. To Kvitová se jako osmnáctiletá při debutu v hlavní soutěži probila do osmifinále French Open, pak ale na grandslamech čtyřikrát po sobě končila už po úvodním zápase.

V Melbourne proto udivila suverenita, s jakou si mladé Češky postup do druhého kola uhrály. Allertová při grandslamovém debutu proti Švýcarce Oprandiové strávila na kurtu jen 50 minut, to samé Smitková, když ve zhruba stejném čase sfoukla Chorvatku Lucicovou. Velkou formu posledních týdnů zúročila už v pondělí Plíšková a vykolejit zkušenou ruskou Vesninovou se nenechala ani Siniaková.

Nikdo neví, co na nové hráčky platí

„Určitý efekt překvapení bývá v ženském tenise docela častý. Přijde nová hráčka a může způsobit poprask, protože ji nikdo moc nezná a neví, co na ni platí," popisoval bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda loňský wimbledonský průlom Smitkové, která v Londýně pronikla do osmifinále. „Nás ale může těšit, že plejáda hráček je opravdu hodně široká."

Přechod z juniorky a turnajů ITF na grandslamová kolbiště však pro řadu hráček znamená náraz, který je může úplně vykolejit. „Jde o to udělat ten zásadní krok. Zvyknout si na soupeřky, porážet je a přitom se dál zlepšovat," míní tenisová trenérka Denisa Chládková.

Plíšková už poprvé v kariéře nahlédla mezi nejlepších dvacet hráček planety. Další tři české mladice, které postoupily na Australian Open do druhého kola, tak vysoké cíle ještě nemají. „Důležité je udržet se ve stovce," řekla v Melbourne Smitková. Její druhý zápas s o tři roky starší Italkou Giorgiovou (33. na světě) bude mít větší vypovídací hodnotu, jak na tom hradecká rodačka vlastně je.

Česká nová vlna v Melbourne
Karolína Plíšková (22 let)20. na žebříčku WTA
nejlepší grandslam: 3. kolo US Open 2014
Příští zápas: Dodinová (Fr.)
Tereza Smitková (20 let)68. na WTA
nejlepší grandslam: 4. kolo Wimbledonu 2014
Příští zápas: Giorgiová (It.)
Kateřina Siniaková (18 let)81. na WTA
nejlepší grandslam: zatím 2. kolo Australian Open 2015
Příští zápas: Beguová (Rum.)
Denisa Allertová (21 let)107. na WTA
nejlepší grandslam: zatím 2. kolo Australian Open 2015.
Příští zápas: Cornetová (19-Fr.)

Reklama