Hlavní obsah

OBRAZEM: Upnuté krátké trenky a superraketa s tlačítky, Nadal se vrátil z pláže

Melbourne

Kdepak, tohle není a nikdy nebude tuctový hráč. Osmadvacetiletý čtrnáctinásobný grandslamový vítěz Rafael Nadal často trpí zdravotními problémy. Loňskou sezónu Španěl ukončil již v říjnu a v listopadu podstoupil operaci slepého střeva. Na Australian Open je však okamžitě středem pozornosti. Může za to superraketa s tlačítky i krátké upnuté trenky, které komentují i módní časopisy...

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Rafael Nadal a jeho nové trenky. Co jim říkáte...?

Článek
Fotogalerie

Takhle Rafu neznáte. Na kurty se vrátil jako starý dobrý tenisový král, v 1. kole vypráskal Rusa Južného 6:3, 6:2, 6:2. Větší rozruch však vzbudil svými krátkými upnutými trenýrkami. Jako by se tenisovou módou vrátil do éry Lendlů, Connorsů a spol.

„Cítím se v nich takhle pohodlněji, vyhovují mi. Je dobré udělat nějakou změnu, zkusit něco jiného," usmíval se hráč, který mezi výměnami není ani na chvíli v klidu, uhlazuje si vlasy nebo si popotahuje šortky.

S těmi novými to bude mít složitější. „Nevadí, krátké trenýrky jsou pohodlné. Mám je rád a budu je nosit dál," ujistil Rafa.

Jako Agassi?

Nový outfit pochopitelně nezůstal bez odezvy v médiích po celém světě. „Bývaly doby, kdy Nadal vypadal se svými tříčtvrtečními kraťasy, jako by si odskočil z pláže na Mallorce. Teď ale s krátkými trenýrkami budí dojem, jako by vypadl z osmdesátých let," podivuje se nad změnou úboru americký server ESPN.

„Zdá se to jenom mně, nebo jsou Nadalovy šortky stále kratší a kratší?" neskrývala překvapení třeba i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká.

Americký server navíc přidal další zajímavou souvislostí: „Víte, kdy naposledy vzbudily kraťasy takový poprask? Když si Andre Agassi oblékl své plísňáky a odstartoval revoluci v tenisové módě. A co dokáže Nadal se svými párty trenkami?"

Raketa s čipem kontroluje údery

Další extravagancí pak je jeho raketa se zabudovaným čipem. Tlačítkem na spodní straně držadla se raketa přepíná do režimu, ve kterém senzory zachycují veškeré údaje o úderech a uchované hodnoty zpětně slouží k analýze. Přenos do synchronizovaného elektronického zařízení se spustí zmáčknutím dalšího knoflíku po ukončení tréninkové jednotky či zápasu.

„Pomůže to. Můžu vyhodnotit, jestli dělám v tréninku a v zápasu správné věci," libuje si Nadal.

Hádka podpořená údaji

Raketa zaznamená, jakou částí výpletu tenista odehrál podání, forhend či bekhend. Změří například i sílu a směr úderu.

„Vím, že na to, abych hrál dobře, potřebuji 70% úderů z forhendu a 30% z bekhendu. Pokud nejsem na těchto hodnotách, je mi jasné, že si nepočínám správně," vysvětluje Nadal.

Jeho strýc a zároveň kouč Toni pobaveně konstatoval: „Občas Rafu usměrňuji, že netrefuje míček optimální částí výpletu, a on nesouhlasí. Teď to mám podloženo údaji." Mallorčan ovšem okamžitě kontroval: „Teď on má podpořeno údaji, že se mýlil."

Podobnou raketu již používá také například Češka Karolína Plíšková.

Reklama

Související témata: