Hlavní obsah

Dveře pro ženské trenérky jsou podle Navrátilové otevřeny

Melbourne

Po mužských tenisových "super trenérech", bývalých hvězdách, jsou nyní dveře otevřené i pro jejich ženské protějšky. Myslí si to legendární Martina Navrátilová, která od konce loňského roku vede Polku Agnieszku Radwaňskou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martina Navrátilová

Článek

"Dveře jsou a zůstanou otevřené," citoval Navrátilovou server BBC z Melbourne. Vedle Navrátilové pomáhá v Austrálii i další bývalá světová jednička Lindsay Davenportová z USA krajance Madison Keysové, příští soupeřce české hvězdy Petry Kvitové.

Ivan Lendl před čtyřmi lety odstartoval současnou vlnu hvězdných koučů. Lendl sice už Andyho Murrayho, kterému pomohl k titulu na olympiádě či ve Wimbledonu, nevede, ale trenéry jsou Boris Becker, Stefan Edberg či Michael Chang. Ženy ale dosud stály stranou a spíše působily jako televizní komentátorky.

Osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře Navrátilová dlouho toužila s někým spolupracovat a loni přijala nabídku světové šestky Radwaňské.

"Muži jsou odvážnější, dobrodružnější a více využívají své šance. Ženy mají rády jistotu, bezpečí, ale teď jich možná přibude v pozici trenérek více, protože uvidí, jak to jde. Já tomu můžu pomoct," řekla osmapadesátiletá Navrátilová.

Navrátilová: Tenisák muže a ženu nerozeznává

Podle devítinásobné vítězky Wimbledonu možná ženy povedou i muže, tak jako Francouzka Amélie Mauresmová Brita Murrayho. "To záleží na potřebách hráče. Žena může vést muže, stejně jako muž trénuje ženu," míní Navrátilová. "Je to o vzájemném vztahu, na pohlaví nezáleží. Tenisák muže a ženu nerozeznává."

Radwaňská už byla druhá na světě a v roce 2012 si zahrála finále Wimbledonu, ale na grandslamový vavřín stále čeká. Právě od Navrátilové očekává pomoc.

"Nikdy nevíte, co hráči přinesete, ale jednou z věcí je určitě inspirace. Sama si pamatuji z doby, kdy mě částečně vedla Billie Jean Kingová, že když byla nablízku, tak jsem trénovala tvrději. Už jen to vás oživí," vzpomínala Navrátilová.

Zkušenosti z velkých utkání jsou největším pokladem, který bývalí šampioni současné generaci odhalují. "Ukázat, jak zápasy zvládat psychicky, co se člověku honí hlavou a jak dát do hry srdce. Agnieszka nepotřebuje žádné zásadní změny, jen trochu vylepšit tady a tuhle, aby byla její hra zcela jiná," dodala Navrátilová.

Reklama

Související témata: