Hlavní obsah

Britka Watsonová prolomila tabu kolem menstruace tenistek

Melbourne

Těsně před začátkem Australian Open se Britka Heather Watsonová vyšplhala dosud nejvýš v kariéře - na 38. příčku světového žebříčku. I když v Melbourne prohrála hned úvodní duel s Bulharkou Pironkovovou 4:6 a 0:6, jeden primát si přece jen připsala. Patrně jako první tenistka totiž prolomila mlčení ohledně tématu, který je mezi vrcholovými sportovkyněmi tabu - menstruace.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Britská tenistka Heather Watsonová se musela v zápase se Světlanou Pironkovovou potýkat s křečemi.

Článek

Novináři chtěli po nevyvedeném utkání, aby jim Watsonová prozradila příčinu tak bídného představení, při němž si v závěru první sady nechala na kurt přivolat lékaře a do konce zápasu už pak nevyhrála ani jeden game.

Sama hráčka mluvila o nevolnosti a malátnosti. Menstruaci sice přímo nezmínila, ale dost jasně na ni dvaadvacetiletá vítězka dvou turnajů WTA poukázala. „No, však víte, jedna z těch dívčích věcí," řekla Watsonová. „Je to docela frustrující. Zvlášť ve chvíli, kdy chcete ze sebe vydat všechnu energii a hrát na sto procent," posteskla si juniorská šampiónka US Open 2009.

Občas jsou na turnajích k vidění hráčky, které jeden den létají po kurtu a v dalším zápase se mezi lajnami plouží jen jejich stín. Prášky na oddálení menstruace sice pomáhají, ale nelze jimi řešit situaci každý měsíc. A tak se prostě někdy stane, že tenistku při zápase přepadnou bolesti břicha, křeče nebo migréna.

Watsonová tak odtabuizovala téma, které se v tenisovém zpravodajství prakticky nezmiňuje. Televizní moderátorka stanice Eurosport a bývalá britská jednička z 80. let minulého století Annabel Croftová svou krajanku podpořila. „Jde o věc, která se zametá pod koberec a bere se jako jedno velké tajemství. Zkuste v takovém stavu předvést špičkový sportovní výkon. Ale ženy raději v tichosti trpí..." povzdechla si Croftová.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík