Hlavní obsah

Štěpánka přestala trápit záda, vstup do US Open zvládl

NEW YORK

Radek Štěpánek se po sérii nepovedených vystoupení na americké půdě konečně dočkal vítězství. V půlce léta odlétal za oceán s velkými ambicemi, ale třikrát i kvůli bolestem zad prohrál a z vítězství se radoval až v prvním kole grandslamového turnaje US Open, v němž vyřadil Ekvádorce Lapenttiho.

Článek

Osmnáctý hráč světa a šestnáctý nasazený zvládl duel s Lapenttim bez ztráty setu. "V posledních třech týdnech mě trápila záda. Už jsem v pořádku a jsem proto velice rád, že jsem to zvládl," řekl Štěpánek.

S podporou trenéra Petra Kordy v hledišti získal s Lappentim, někdejším šestým hráčem světa, první dva vyrovnané sety. "V koncovkách jsem byl odvážnější," řekl Štěpánek. Ve třetí sadě soupeři povolil jedinou hru. "Dostal jsem se do rytmu, cítil se dobře a byl pánem na kurtu," radoval se český tenista při svém čtvrtém startu v New Yorku z druhého postupu do druhého kola.

:. ANKETA
Postoupí Radek Štěpánek přes Nicolase Kiefera? Hlasujte v anketě na konci článku.

Bolesti zad si Štěpánek asi přivodil v prohraném utkání s Jamesem Blakem ve Washingtonu. Dvacet minut po zápase si najednou nemohl sednout na židli. "To mi zhatilo všechny plány, jen jsem chodil na terapie," řekl Štěpánek. V Montrealu a Cincinnati hrál bez přípravy a vždy vypadl. "Pak je jedno, jestli hrajete proti stému nebo dvacátému tenistovi žebříčku," uvedl český hráč.

Záda už má v naprostém pořádku a na US Open se připravoval u Kordy na Floridě. "Už je to naštěstí za mnou. Jsem připravený jít za vítězstvími a mám obrovskou chuť hrát," řekl Štěpánek.

Nepříjemný Kiefer

Jeho příštím soupeřem bude Němec Nicolas Kiefer, s kterým má bilanci 1:2, ale naposledy spolu hráli loni na antuce. "Bude to velmi nepříjemný celodvorcový tenis a soupeř, který už byl v první světové pětce," řekl Štěpánek. "V poslední době se opět sápe nahoru, ale budu chtít zvítězit," dodal.

Ostatním českým tenistům se v úterý nedařilo. Právě s Kieferem vypadl Jiří Vaněk. "Z výsledku to vypadá jednoznačně, ale já si myslím, že zápas byl mnohem vyrovnanější. Na mě na betonu dobrý, škoda nevyužitých šancí," řekl Vaněk, který na grandslamových turnajích prohrál podvanácté za sebou v prvním kole. "Mám prokleté asi všechny grandslamy," povzdechl si.

Robin Vik se dostal do hlavní soutěže z kvalifikace, ale v prvním kole nestačil na Belgičana Oliviera Rochuse. "Sám nevím, proč se to po prvním vyhraném setu zlomilo. Na začátku druhého jsem trochu povolil a už jsem se z toho nedostal," řekl Vik zklamaně.

Překvapením bylo vyřazení Kláry Koukalové. Jednačtyřicátá tenistka světového žebříčku nestačila na šestnáctiletou Vaniu Kingovou z USA, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace a v pořadí WTA figuruje až na 721. místě. "Tak moc jsem chtěla, až jsem sama sebe dostala pod tlak. Přestala jsem si věřit a porážku můžu vyčítat jedině sama sobě," řekla Koukalová po své třetí prohře na US Open.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík