Hlavní obsah

Trefuju míče pěkně čistě, pochvaluje si čtvrtfinalista Berdych

Tomáš Berdych se na Australian Open může těšit na čtvrtfinále s Rafaelem Nadalem. Na turnaji dosud neztratil ani set, ale nyní jej čeká daleko náročnější zkouška. Se Španělem totiž prohrál sedmnáctkrát v řadě.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Tomáš Berdych během vítězného duelu s Bernardem Tomicem.

Článek

„V každém utkání jsem přidal něco navíc a zlepšil svoji hru. V tom bych v turnaji rád pokračoval," řekl Berdych po osmifinálové výhře nad domácím Bernardem Tomicem 6:2, 7:6 a 6:2. „Cítím se dobře a trefuju míče pěkně čistě. To je důležité."

Hodně důležité bude dávat přesné a dostatečně razantní údery v dalším duelu. Nadal se sice vrací po zranění, nezářil a měl velké problémy ve 2. kole, ale postupně se rozehrává. Ve 4. kole jasně zdolal Jihoafričana Kevina Andersona.

Ač má Berdych s Nadalem výrazně negativní bilanci, vyhrál jen tři zápasy z 21 a naposledy uspěl v roce 2006, cítí tentokrát velkou šanci. „Jsem silný fyzicky i psychicky. Už se na zápas těším," vyhlíží Berdych úterní čtvrtfinále. „Musím si pro to jít. Moje hra je na vysoké úrovni, což je pozitivní. To je hlavní a s tím do toho půjdu."

Proti Nadalovi je ale třeba přidat ještě něco víc než extra. „Protože to bude nadmíru těžké. Takový je plán a na to se zkusím soustředit," přitakal devětadvacetiletý Berdych. „On je jedním z nejlepších hráčů našeho sportu, v naší době. Už několikrát se po těžkých časech dokázal vrátit, ale jsem teď v nejlepší možné pozici," řekl.

Na Australian Open se Berdych s Nadalem střetl jen jednou a bylo to rovněž ve čtvrtfinále. Před třemi lety vyhrál první set a mohl získat i druhý, ale při setbolu poslal volej do autu a Nadal zápas otočil. „Nedá se srovnávat s minulostí, to určitě ne. Tohle je jiný turnaj. Je třeba se soustředit na přítomnost a být připraven," řekl.

Musí počítat s tím, že Nadal patří mezi největší bojovníky na okruhu. Žádný míč není pro rodáka z Mallorcy ztracený a nutí soupeře hrát vždy o úder navíc. „To je známka velkého hráče. Bez toho by nebyl, kde je. To je fakt," řekl Berdych.

Od začátku spolupráce s novým koučem Daniem Vallverduem z Venezuely, který ještě loni pracoval s Britem Andym Murraym, si Berdych pochvaluje, že se mu věci z tréninku daří přenést do zápasu, i taktickou přípravu na utkání. „Dosud to funguje a je to určitě výhoda, kterou jsem chtěl a potřeboval," doplnil Berdych.

Utkání s Tomicem zvládl Berdych na jedničku. Soupeř mu kladl odpor jen ve druhém setu. „Po první sadě se zlepšil, ale pořád jsem si vytvářel šance. Čekal jsem na další, set jsem získal a pak šel jeho výkon dolů," hodnotil Berdych.

Reklama