Hlavní obsah

Vyřadit Nadala je úžasné, liboval si Berdych. Rady od nového kouče raději tají

Melbourne

Až neuvěřitelně suverénně se probíjí český tenista Tomáš Berdych grandslamovým Australian Open, kde bez ztráty jediného setu dokráčel už do semifinále. Navíc konečně po dlouhých devíti letech a sedmnácti porážkách v řadě zdolal svého nejméně oblíbeného soupeře Rafaela Nadala. „Je to úžasný pocit, ale na turnaji mě čeká ještě dlouhá cesta,“ věří v pokračování spanilé jízdy český tenista.

Foto: Issei Kato, Reuters

Je to tam! Po sedmnácti porážkách dokázal český tenista porazit Rafaela Nadala ve čtvrtfinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

V prvních dvou setech čtrnáctinásobného grandslamového šampióna doslova smetl, povolil mu jen dva gamy, ale ve třetím už musel svádět tuhý boj. Bylo evidentní, že Nadalův výkon jde hodně nahoru, a pokud by třetí sadu vyhrál, bylo by nejspíš ještě zaděláno na pořádné drama.

„Začal jsem výborně, dařilo se mi plnit plán, který jsme si určili před zápasem. I když ty první dva sety vypadaly snadné, pořád to byl zápas proti Rafovi a u takového soupeře musíte být neustále připravení na cokoliv. Proto jsem se snažil být koncentrovaný a snažil se využívat své šance. I když změnil pár věcí a ve třetím setu se hodně zlepšil, byl jsem schopen zápas ukončit už po třech sadách," hodnotil zápas rodák z Valašského Meziříčí.

Vallverdu změnil hodně věcí

Podle něj začal Španěl trochu defenzivněji, ale když viděl, že jeho hra nefunguje, tlačil se více do agresivnější útočné hry. I s tím si ale dokázal devětadvacetiletý Čech poradit a nakonec slavit postup do semifinále, kam se probojoval v Melbourne i loni.

„Je to úžasný pocit. Pořádně si to budu užívat a rozebírat asi až zítra ráno. Jenže až ráno vstanu, budu se už muset začít připravovat na další zápas. Na turnaji mě čeká ještě dlouhá cesta a potřebuju být připravený," vyhlíží další postup.

Berdychův sebevědomý projev na začátku sezóny, v níž spolupracuje s novým koučem Danielem Vallverduem, pochopitelně v řadách tenisových fanoušků i odborníků vzbuzuje zvědavost nad tím, co nový trenér s věčným čekatelem na grandslamový titul provedl.

Jenže sedmý hráč světa nemíní know how svého týmu vytrubovat do světa. „Víte co, myslím, že si to nechám jako tajemství. Nemělo by smysl, abych tady odkrýval přede všemi to, jak se připravuji na zápas. Dani ale změnil spoustu věcí, a to pozitivním směrem. Nejlepší ale je, že se mi daří je převést do zápasu," těšilo českého reprezentanta.

V semifinále může mít na své straně lehkou výhodu, protože pokud se utká s Andym Murraym, může využít celé řady poznatků od svého kouče, který s britským tenistou ještě minulou sezónu spolupracoval.

„Určitě to může být pro nás výhoda. Ale nejdůležitější znovu bude pořádně se na zápas připravit. Na tom určitě nebudu nic měnit. Chci se hlavně soustředit na svoji hru a jít si za tím," dodal Berdych.

Vyhraje český tenista Tomáš Berdych letošní Australian Open?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 28474 čtenářů.

Reklama