Hlavní obsah

Australané před Davis Cupem v Česku vyměnili kapitána

Melbourne

Australské tenisty v prvním kole Davisova poháru proti České republice v Ostravě (6. až 8. března) už nepovede Patrick Rafter. Bývalá světová jednička ve čtvrtek odstoupila a předala kapitánskou funkci Wallymu Masurovi. Předpokládá se, že po něm tým převezme Lleyton Hewitt, jehož čeká pravděpodobně poslední sezóna a s aktivní kariérou se rozloučí na příštím Australian Open.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Australský tenista Lleyton Hewitt.

Článek

Dvojnásobný vítěz US Open Rafter byl kapitánem australského daviscupového týmu od roku 2010, kdy vystřídal Johna Fitzgeralda. V listopadu byl jmenován sportovním ředitelem národního tenisového svazu, což je funkce vnímaná v Austrálii jako klíčová.

"Oficiálně se vzdávám kapitánské role v Davis Cupu. Nahradí mě Wally Masur jako dočasný kapitán. Poté funkci převezme Lleyton, až bude správný čas a on bude připraven," uvedl Rafter.

Jednapadesátiletý Masur, dvojnásobný grandslamový semifinalista a někdejší 15. hráč světa, je teprve šestým australským kapitánem za posledních 65 let. V osmdesátých a devadesátých letech minulého století odehrál v Davis Cupu 32 duelů.

Hewitt za rok skončí

Jeho kapitánství by mělo trvat maximálně rok až dva, než ho vystřídá Hewitt. Třiatřicetiletá bývalá světová jednička se plánuje rozloučit s kariérou na příštím Australian Open, jež bude jeho dvacáté v kariéře.

Hewitt bude mít letos omezený turnajový program, nejspíš vynechá antukovou část sezóny a bude se soustředit na Wimbledon a Davis Cup. "Myslím, že stále můžu být platný jako hráč a klukům pomoci. Ať už je to dvouhra, čtyřhra nebo cokoli jiného," uvedl Hewitt, jenž s Austrálií vyhrál v letech 1999 a 2003 její poslední dva tituly a drží několik národních rekordů.

Australané mohou do Ostravy poslat talentované mladé hráče Nicka Kyrgiose, Bernarda Tomice a Thanasiho Kokkinakise. "Můžu jim hodně poradit a naučit je, o čem v Davis Cupu jde," je přesvědčen Hewitt.

Čeští tenisté budou hrát v Ostravě bez své největší opory Tomáše Berdycha. V týmu by neměli chybět Lukáš Rosol, Jiří Veselý ani Radek Štěpánek.

Reklama

Související témata: