Hlavní obsah

Prožívám extrémní štěstí a satisfakci, jásala Šafářová nad titulem. Číňanku ale rozplakala

Zklamání z krachu v prvním kole dvouhry si naplno vynahradila triumfem ve čtyřhře. Česká tenistka Lucie Šafářová na Australian Open slaví svůj vůbec první grandslamový titul. Vítězné emoce si pochopitelně náležitě užívala a hodně si pochvalovala souhru s extravagantní Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Šafářová (vpravo) a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová s pohárem pro vítězky čtyřhry na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

„Prožívám extrémní štěstí. Dá se to jen těžko popsat, člověk dře hodiny a hodiny v tréninku, pak se dostane až sem a nakonec drží trofej. Jsem grandslamovou šampiónkou, nic víc vyhrát nemůžete. Cítím to jako velkou satisfakci," rozplývala se česká tenistka.

S devětadvacetiletou Američankou, která si libuje ve výstředních tenisových úborech, přitom nastoupila do turnaje vůbec poprvé. „Můj kouč se kamarádí s jejím manželem Justinem, i my se spolu známe už dlouho. Před sezónou si vyměnili esemesky, no a my jsme si řekly: No jasně. S Bethanií je radost hrát, je skvělá deblistka a navíc je s ní velká zábava," pochvalovala si spolupráci brněnská rodačka.

Před svým tažením za titulem ani nepotřebovaly čas na sehrání. „Zahrály jsme si spolu den předtím, než jsme nastoupily do dvouher," připomněla Američanka. „Ale to byl jen rozpink, žádný deblový trénink," doplnila Šafářová.

Pohoda u čaje

Kromě vítězné jízdy si ale obě užily spoustu zábavy. Zdůraznily především pravidelné čajové dýchánky v šatně. „To byla vždycky velká sranda, což nám hodně pomohlo. K zábavě se přidal i tenis a nakonec z toho byl úspěch," těšilo českou reprezentantku.

Dost opačné pocity pochopitelně prožívaly poražené finalistky Čeng Ťie a Chan Yung-Jan. Číňanka Čeng se dokonce při slavnostním ceremoniálu rozplakala. „Přišla za mnou a říkala: Počtvrté už jsem ve finále a ještě nikdy jsem nevyhrála. Nemohly jste mi to teď nechat? No je mi to líto, ona je vynikající deblistka, věřím, že spolu nějaký titul letos vybojují," povzbudila poražené finalistky Matteková-Sandsová.

V slzách ale loni končila na Australian Open i Lucie Šafářová, když příliš dlouhým míčkem prohospodařila mečbol proti pozdější vítězce turnaje Li Na. „No naběhla jsem si na úder, který byl pak trochu dlouhý (smích). Ale to je tenis. Dokud se nedohraje poslední míček, nikdy není nic hotovo. I proto je teď pro mě důležité, že jsem to letos dotáhla až ke grandslamovému titulu," dodala Šafářová.

Reklama