Hlavní obsah

Murray hájí svoji prostořekou snoubenku. V Anglii už ale sázejí na to, zda se Searsová omluví

Melbourne

Nejen napínavou bitvu plnou nádherných výměn, ale rovněž vyhrocené emoce na kurtu i v lóži nabídlo na tenisovém Australian Open čtvrteční úvodní semifinále mužské dvouhry mezi Tomášem Berdychem a Andym Murraym. Vedle nadšených komentářů z postupu britského tenisty po výhře 6:7, 6:0, 6:3 a 7:5 do boje o titul si ostrovní média rovněž zevrubně všímají i ne zrovna vybraného chování a výrazů Murrayho snoubenky Kim Searsové, jimiž se v průběhu vypjatého zápasu prezentovala.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Kim Searsové, snoubence britského tenisty Andyho Murrayho, se v Melbourne po semifinále s Tomášem Berdychem dostalo nebývalé pozornosti.

Článek

„Co že to vlastně Kim řekla?" položil si na svém webu otázku list The Independent k situaci v úvodní sadě zápasu poté, co Murray odrazil při Berdychově servisu nebezpečí ztráty setu a snížil na 4:5. Odezíráním ze rtů z obrázků v přiloženém videu pak experti rozklíčovali, že Searsová si měla směrem k českému tenistovi ulevit peprným slovníkem zhruba v tomto znění: "F**king having that you Czech f**king f**k." (Tady to kur.. máš, ty jeden zasra... českej srá..).

A nešlo o jediný výstřelek dcery renomovaného anglického tenisového kouče Nigela Searse (kdysi vedl i bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou - pozn. red.). V okamžiku, kdy se na velkoplošné obrazovce objevil dělený záběr Searsové a Berdychovy snoubenky Ester Sátorové, mělo se z lóže skotského tenisty údajně ozvat: "Oh for F... Sake!" (To snad kur.. ne!). A to znovu z úst pětadvacetileté absolventky oboru anglická literatura a vášnivé malířky, jejíž touhou je údajně jednou napsat román...

Nejde o žádnou vzácnost. Třeba na loňském Turnaji mistrů v Londýně si měli po semifinále co vyříkávat hvězdy švýcarského tenisu Roger Federer a Stan Wawrinka poté, co na vítěze Australian Open Wawrinku měla z hráčské lóže pokřikovat Federerova manželka Mirka. A ještě dál zašla například přítelkyně fotbalisty Samira Nasriho, která se pustila skandálními tweety do trenéra francouzské reprezentace Didiera Deschampse za to, že ofenzivního záložníka Manchesteru City nenominoval na mistrovství světa do Brazílie.

Video z Melbourne se ale pochopitelně prostřednictvím sociální sítě rozšířilo do celého světa a reakce byly rozporuplné - od úsměvných až po nenávistné. "Klasický komentář Kim. Miluji ji," reagovala na Twitteru někdejší australská tenistka a dnes televizní komentátorka Rennae Stubbsová a herec Jack Whitehall se přidal: "Také se vám zdá být Kim neskutečně sexy, když je takhle naštvaná?" Bývalá britská tenisová jednička Anne Keothavongová zase označila celý incident za humorný.

Fanoušci si nebrali servítky

Takže mnoho povyku pro nic? Ne každý se s tímto názorem ztotožnil. List Daily Mail poukázal na řadu ostrých reakcí (zejména českých) fanoušků, které včera zaplavily neoficiální facebookový účet Searsové a některé z nich zveřejnil. "Zasloužila by sis, aby ti někdo dal pár facek, zasr... anglická děv.." stojí v jednom ze vzkazů. A další následují: "Jsi normální stupidní kráva" a "Chcípni!"

Finalista Australian Open však vzal svoji snoubenku pod ochranná křídla a její vulgární reakci svedl na vypjatou atmosféru utkání: "Je to naprosto normální, když vás obklopuje to (médii) vytvořené napětí. Ve vypjatém momentu můžete říct věci, kterých později litujete," pravil na pozápasové tiskové konferenci.

Ani on sám se neudržel a po vyhraném míči se zaťatou pěstí vyslal ostrý pohled směrem k novému Berdychovu trenérovi Danimu Vallverduovi, s nímž britský olympijský vítěz dříve spolupracoval a pojí ho s ním dlouholetý kamarádský vztah.

Sázková kancelář už vypsala kurz

"Bylo to trochu zbytečné," uznal později Murray. "Jenomže v tom bylo právě to napětí. Celou dobu jsem dostával otázky pouze na mého bývalého kouče Daniho, že teď pracuje s Tomášem, a nikdo se nezajímal o současnou (trenérku) Amélii (Mauresmovou) nebo o můj styl hry. Řada lidí ji na konci loňského roku kritizovala, kladla jí moje neúspěchy za vinu, i když jsme za sebou měli jen krátkou dobu společné přípravy. Myslím, že to není fér," dodal.

Omluvu za exces svojí partnerky nevyslal Murray ani směrem k Berdychovi, český tenista však přešel incident s ledovým klidem. "Jsem samozřejmě zklamaný, že jsem prohrál, ale odvedl jsi dobrou práci, Andy!" napsal na svém twitterovém účtu.

V Británii však přesto řeší, zda by Searsová přece jen neměla omluvu zvážit. Podle deníku The Telegraph už  sázková kancelář Coral dokonce vypsala kurz 2:1 na to, že se Murrayho snoubenka veřejně omluví. Vsadit si je možné ale i na to, že svoje sprostá slova popře.

Měla by se Kim Searsová za své hanlivé výroky vůči Tomáši Berdychovi omluvit?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
Celkem hlasovalo 14177 čtenářů.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík