Hlavní obsah

Finálový triumf Djokoviče zkomplikoval ve druhém setu demonstrant

Melbourne

Finálový zápas na tenisovém Australian Open mezi Novakem Djokovičem a Andym Murraym narušil ve druhém setu demonstrant, který vnikl na kurt v bílém tričku s nápisem na podporu uprchlíků. Muže okamžitě zadržela a odvedla ochranka, podle pořadatelů úvodního grandslamového turnaje sezóny byli při finále zatčeni dva lidé.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Neukázněný fanoušek byl ihned zadržen.

Článek
Fotogalerie

Muž s heslem "Australia Open for Refugees", který protestoval proti zpřísnění azylové politiky země, vběhl na kurt v přestávce po sedmé hře druhého setu. Oba hráče okamžitě obklopili členové ochranky a další u základní čáry chytili demonstranta. Zároveň z hlediště Arény Roda Lavera vyvedli skupinu lidí, která měla velký transparent se stejným nápisem.

Djokovič, jenž před incidentem vedl, po přerušení druhý set ztratil v tie breaku. Celý zápas ale nakonec vyhrál 7:6, 6:7, 6:3 a 6:0 a získal v Melbourne pátý titul.

"Není snadné udržet koncentraci na 100 procent po celou dobu. Přišlo tohle narušení s lidmi, kteří se dostali na kurt. Byla to dlouhá pauza. Vedl jsem o set a brejk a podával. A to podání jsem ztratil," řekl s tím, že Murray poté začal hrát agresivněji a na kurtu ho přehrál.

Austrálie zpřísnila imigrační pravidla v roce 2013. Uprchlíci, kteří se snaží do země dostat na lodích, obvykle končí v některém z táborů na ostrovech u pobřeží a povolení k pobytu získá jen minimum z nich.

Reklama

Související témata: