Hlavní obsah

Rozpaky v Montpellieru! Skrečoval Džazírí slibně rozehraný zápas z politických důvodů?

Na nejlepší cestě do 2. kola na turnaji v Montpellieru byl tuniský tenista Malik Džazírí, v souboji s šestým nasazeným Denisem Istominem z Uzbekistánu vyhrál úvodní sadu 6:3. Pak ale utkání skrečoval. Oficiálně ze zdravotních důvodů, německý deník Die Welt však spatřuje v Džarírího počínání politický podtext. Potencionálním příštím soupeřem jednatřicetiletého Afričana měl být totiž Dudi Sela z Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Tuniský tenista Malik Džazírí. Jeho předčasný konec na turnaji v Montpellieru vyvolává spekulace.

Článek

Tuniské ministerstvo zakazuje střetnutí tuniských a izraelských sportovců, obě země přerušily před 13 lety diplomatické styky. U Džazírího navíc nejde o první případ. Už v roce 2013 na challengeru v Uzbekistánu nesměl nastoupit ke čtvrtfinálovému zápasu s Amirem Weintraubem z Izraele, téhož roku ale vzdala čtvrtfinále turnaje WTA v Baku i Ons Jabeurová za stavu 6:3, 4:1 s Magdou Linetteovou z Polska. V semifinále čekala Izraelka Shahar Peerová...

Mezinárodní tenisová federace tehdy svaz arabské země potrestala vyloučením tuniské reprezentace na rok z Davisova poháru s tím, že „ v žádném sportu není místo pro předsudky a něco podobného nehodlá nikomu tolerovat." Postih hrozil i Džazírímu, po vyšetřování incidentu byl ale očištěn.

Z předčasného konce aktuálně 65. hráče světového žebříčku „profitoval" v Montpellieru i český deblový specialista František Čermák. Spolu se svým izraelským parťákem Jonathanem Erlichem prošli na turnaji ATP na jihu Francie do semifinále čtyřhry bez boje poté, co tunisko-španělská dvojice Džazírí, Marc López ke čtvrtfinálovému duelu nenastoupila.

Reklama

Související témata: