Hlavní obsah

Tenisté budou o udržení v Davis Cupu hrát na antuce

PRAHA

Antukový povrch vybral po konzultaci s tenisty nehrající kapitán daviscupového týmu Cyril Suk pro barážové utkání o udržení ve Světové skupině s Německem. Zápas se bude hrát od 23. do 25. září v nové Tipsport Areně v Liberci. Český tým jako jediný ještě nikdy z elitní společnosti nesestoupil.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Nehrající kapitán českého týmu Cyril Suk.

Článek

Do mužstva se nevrátí Radek Štěpánek, který dal přednost individuální kariéře, kvůli čemuž se nedávno dostal se Sukem do sporu. Český kapitán ho během US Open opět požádal, zda by své rozhodnutí nezměnil. "Ptal jsem se, jestli to ještě nechce změnit a nastoupit. Je to pro něj prý už uzavřená záležitost, takže se s tím už nedá nic dělat," řekl Suk v New Yorku Radiožurnálu.

Se stavbou antukového kurtu v liberecké hale se začne už 12. září. "Protože připravit dokonalý antukový dvorec není vůbec jednoduché," řekl ČTK šéf organizačního výboru Vladimír Šafařík.

Suk věří, že diváci halu vyprodají. "Snad bude skvělé prostředí a fanoušci nám pomohou k vítězství," prohlásil. Převahy německých příznivců se nebojí. "Z Německa registrujeme žádosti o stovky vstupenek, zájem je velký, ale domácí fanoušci budou jistě v přesile," tvrdí Šafařík.

Jistí jsou Novák s Berdychem

Nominaci oznámí Suk podle pravidel mezinárodní federace deset dnů před utkáním v úterý 13. září na tiskové konferenci v Praze. "Širší nominaci mám v hlavě. Kluky jsem během roku viděl hrát, rozhodnu se až příští týden," uvedl nehrající kapitán.

Stěžejními hráči jsou Jiří Novák s Tomášem Berdychem. "Pak máme další čtyři nebo pět hráčů, kteří mohou do hry zasáhnout," uvedl Suk.

Problém může nastat s Novákovým zraněním paty, kvůli němuž český tenista odstoupil z US Open. "Jirka se intenzivně léčí u fyzioterapeuta Pavla Koláře. Pevně věřím, že bude schopný nastoupit, ale v tuhle chvíli se to nedá odhadnout. Ještě zbývá do zápasu víc než čtrnáct dnů," řekl Suk.

Němci nejtěžším soupeřem

Němci oznámili složení týmu už v úterý. Kapitán Patrik Kühnen nominoval Thomase Haase, Nicolase Kiefera, Rainera Schüttlera a deblového specialistu Alexandera Waskeho. "Němci jsou nejtěžším soupeřem, kterého jsme při losu mohli pro baráž dostat. Dá se říci, že budou favority. Uděláme pro udržení všechno, ale bude to hodně těžký zápas," dodal Suk.

Nominovaní hráči se sejdou v Liberci v neděli 18. září. Úvodní dvouhry v pátek začnou ve 12:30, stejně jako nedělní zbývající zápasy. Sobotní čtyřhra se bude hrát od 14:00.

Reklama

Související témata: