Hlavní obsah

Berdych - Wawrinka 6:4, 3:6, 4:6Berdych titul v Rotterdamu neobhájil. Vítězství slavil Wawrinka

Rotterdam
Aktualizováno

Tomáš Berdych titul na halovém turnaji v Rotterdamu neobhájil. Český tenista podlehl ve finále Stanislasi Wawrinkovi 6:4, 3:6 a 4:6. Rodák z Valašského Meziříčí prohrál se Švýcarem pošesté v řadě.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Tomáš Berdych ve finálové bitvě v Rotterdamu proti Stanu Wawrinkovi.

Článek
Fotogalerie

Berdych vyhrál ve dvouhře deset turnajů, ale ani jedno vítězství ještě neobhájil. Nyní byl blízko, skvěle hrající Wawrinka byl však nad jeho síly. Švýcar letos získal po Čennaí již druhý titul a má nejvíce vyhraných zápasů v sezóně (14). "Jsem zklamaný, jak zápas skončil, ale vítěz může být jenom jeden," řekl Berdych. "Byl to dobrý duel. Měl jsem šance na začátku druhého setu, které jsem nevyužil, a to mě stálo stálo zápas. Rozhodly drobnosti," dodal sedmý hráč světa.

Proti Wawrinkovi se Berdychovi v poslední době nedaří. Na loňského vítěze Australian Open nestačil pošesté za sebou a vzájemnou bilanci si zhoršil na 5:11.

Finále v Rotterdamu začal devětadvacetiletý Berdych výtečně. V prvním setu hrál agresivně, dobře returnoval a po brejku v páté hře úvodní set získal. Hrály se dlouhé výměny plné tvrdých míčů a Wawrinka postupně získával větší jistotu.

Zápas rozhodla pasáž od stavu 3:3 ve druhém setu. Berdych častěji chyboval a uhrál jeden game z osmi. Přišel o druhou sadu a ve třetí prohrával 1:4. Snížil na 3:4 a za stavu 3:5 odvrátil mečbol, ale proti rozjetému soupeři víc nezvládl.

Berdych: Je třeba pokračovat v tvrdé práci

Na začátku druhého setu navíc neměl štěstí. Hned v první hře trefil soupeř při brejkbolu "prasátko" a dostal se do vedení 2:0. "To se stává, patří to k tenisu. Nejsem v tomhle směru nejšťastnější, musím vyhrávat body jinak," usmál se Berdych.

Po dvouhodinové bitvě viděl na své hře pozitiva. "Naposledy jsem nebyl schopen reagovat na jeho hru," připomněl loňskou prohru se Švýcarem dvakrát 1:6 na Turnaji mistrů. "Teď to bylo úplně jiné. Ze začátku jsem hru kontroloval a bylo to těsné. Je třeba dál pokračovat v tvrdé práci, kterou teď dělám," dodal Berdych.

Přes prohru má Berdych za sebou pod novým koučem Danielem Vallverduem z Venezuely vydařený vstup do sezóny. Finále hrál i v Dauhá a na Australian Open došel do semifinále.

Koukalová a Siniaková končí v Dubaji

Klára Koukalová nevylepší svou bídnou bilanci v letošní sezóně ani na turnaji v Dubaji, kde vypadla v prvním kole s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou. Úvodní zápas soutěže s dotací 2,5 miliónu dolarů nezvládla ani mladá Kateřina Siniaková, která podlehla Australance Casey Dellacquaové.

Koukalová absolvovala šestý zápas v sezóně a popáté prohrála. Pironkovové, která je v žebříčku na 50. místě o sedm příček za ní, podlehla 3:6, 6:4 a 3:6. V sedmém vzájemném duelu utrpěla pátou porážku.

Osmnáctiletá Siniaková se dostala do hlavní soutěže se štěstím z kvalifikace. V jejím poslední kole sice prohrála s Maďarkou Timeou Babosovou, ale pak získala šanci jako náhradnice. Dellacquaová, která je v žebříčku o 44 míst výše, ji však vyřadila po setech 6:3 a 6:4. V druhé sadě Siniaková prohrávala už 0:5, dokázala ji zdramatizovat, ale porážku neodvrátila.

Australanka narazí ve druhém kole na vítězku zápasu mezi Lucií Šafářovou a Monicou Puigovou z Portorika.

Petkovicová vyhrála bez boje

Němka Andrea Petkovicová získala bez boje titul v Antverpách. Její soupeřka Carla Suárezová ze Španělska nenastoupila do finále kvůli potížím s krkem.

Na kurt v Antverpách přišly obě hráčky, ale Suárezová jen proto, aby se divákům omluvila, že nemůže hrát. "Je mi to moc líto, ale nejsem ve stavu absolvovat zápas," řekla pátá nasazená, jež v semifinále vyřadila Karolínu Plíškovou.

Fanoušci nicméně o zápas ve dvouhře nepřišli. Proti Petkovicové se postavila v exhibičním utkání na jeden set domácí hvězda Kim Clijstersová. Bývalá světová jednička, která je ředitelkou turnaje a ukončila kariéru v roce 2012, Petkovicovou porazila. "Snad to nebudeš brát jako urážku, Kim, ale jsem ráda, že už nehraješ," řekla Němka.

Sedmadvacetiletá Petkovicová si připsala šestý titul v kariéře, k němuž jí pomohla i semifinálová výhra nad Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Navíc už ve druhém kole byla na hraně vyřazení, neboť proti Belgičance Alison Van Uytvanckové musela odvracet osm mečbolů. V novém vydání žebříčku se Petkovicová po téměř třech letech vrátí do nejlepší světové desítky.

Hantuchová triumfovala v Pattaye

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vyhrála turnaj v thajské Pattaye a získala první singlový titul po téměř dvou letech a celkově sedmý v kariéře. Třikrát triumfovala právě z Pattayi, kde zvítězila i v letech 2011 a 2012. Ve finále dnes porazila Australanku Ajlu Tomljanovičovou 3:6, 6:3 a 6:4.

Předtím naposledy Hantuchová zvítězila v roce 2013 v Birminghamu. Od té doby se jí nedařilo, jen jednou došla do semifinále. Tentokrát jí však turnaj vyšel. V prvním kole vyřadila nasazenou trojku Zarinu Dijasovou z Kazachstánu.

Ve finále sice začala špatně a prohrála první sadu, když Australanka dala šest es. Pak však Hantuchová potvrdila větší zkušenosti, zlepšila příjem, který měla v prvním setu jen 20 procent, a zápas otočila. V rozhodující třetí sadě už dominovala i na servisu a dala šest es. Tomljanovičová tak z prvního finále v kariéře odešla poražena.

Veselému s Čermákem uniklo finále

Jiřímu Veselému a Františku Čermákovi těsně unikl postup do finále čtyřhry na antukovém turnaji v Sao Paulu. V semifinálovém utkání s italsko-argentinskou dvojicí Paolo Lorenzi, Diego Schwartzman nevyužili tři mečboly a prohráli 4:6, 6:3 a 10:12. V super tie breaku přitom čeští hráči vedli už 6:1.

Jednadvacetiletý Veselý a o 17 let starší Čermák spolu v této sezóně dokázali vyhrát alespoň zápas až na třetím turnaji. V indickém Čennaí a na Australian Open neuhráli ani set.

Lorenzi a Schwartzman budou hrát o titul s druhou nasazenou dvojicí Juan Sebastian Cabal, Robert Farah z Kolumbie.

Ve finále dvouhry se utká překvapení turnaje Ital Luca Vanni, až 149. hráč světového žebříčku, s pátým nasazeným Uruguaycem Pablem Cuevasem. Devětadvacetiletý Vanni, který postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace, až do tohoto týdne nikdy nevyhrál zápas na okruhu ATP. V Sao Paulu chytil životní formu a během osmi dnů vybojoval šest vítězství. V semifinále zdolal domácího favorita Joaa Souzu po téměř tříhodinové bitvě 6:4, 6:7 a 6:4.

Nišikori vyhrál v Memphisu potřetí v řadě

Japonec Kei Nišikori vyhrál jako první tenista v historii třikrát za sebou turnaj v Memphisu. Pátý hráč světa porazil ve finále 6:4, 6:4 Kevina Andersona z Jihoafrické republiky.

Pětadvacetiletý Nišikori hrál dvanácté finále na okruhu ATP a získal osmý titul. Letos se radoval poprvé.

Cuevas vyhrál v Memphisu

Turnaj na antuce v Sao Paulu vyhrál Pablo Cuevas z Uruguaye. Ukončil tak překvapivou vítěznou pouť italského kvalifikanta Lucy Vanniho a porazil ho 6:4, 3:6 a 7:6.

Devětadvacetiletý Vanni navzdory porážce prožil v Sao Paulu životní týden. Až 149. hráč světového žebříčku postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace a do tohoto týdne nikdy nevyhrál zápas na okruhu ATP. V největším městě Jižní Ameriky chytil životní formu a během osmi dnů vybojoval šest vítězství.

Pátý nasazený Cuevas získal třetí titul v kariéře. Už v prvním kole ho přitom potrápil český tenista Jiří Veselý, kterého favorizovaný Urugayec porazil až 7:5 ve třetí sadě.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 600 855 eur):
Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:4, 3:6, 4:6
Čtyřhra - finále:
Rojer, Tecau (3-Niz./Rum.) - J. Murray, Peers (Brit./Austr.) 3:6, 6:3, 10:8
Tenisový turnaj žen v Antverpách (tvrdý povrch, dotace 731 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Petkovicová (3-Něm.) - Suárezová (5-Šp.) bez boje
Čtyřhra - semifinále:
Mestachová, Van Uytvancková (Belg.) - Krejčíková, Voráčová (ČR) 7:5, 6:7 (5:7), 13:11
Tenisový turnaj žen v thajské Pattaye (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Hantuchová (SR) - Tomljanovičová (Austr.) 3:6, 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Hao-Ching Chan, Yung-Jan Chan (1-Tchaj-wan) - Aojamaová, Tanasugarnová (Jap./Thaj.) 2:6, 6:4, 10:3
Tenisový turnaj mužů v Memphisu (tvrdý povrch, dotace 659 070 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nišikori (1-Jap.) - Querrey (USA) 5:7, 7:6 (7:5), 7:6 (7:5)
Anderson (2-JAR) - Young (USA) 4:6, 6:3, 6:4
Dvouhra - finále:
Nišikori (1-Jap.) - Anderson (2-JAR) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále:
Fyrstenberg, Gonzalez (4-Pol./Mex.) - Sitak, Young (N. Zél./USA) 5:7, 7:6 (7:1), 10:8
Tenisový turnaj mužů v Sao Paulu (antuka, dotace 505 655 dolarů):
Dvouhra - finále:
Cuevas (5-Urug.) - Vanni (It.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - semifinále:
Lorenzi, Schwartzman (It./Arg.) - Čermák, Veselý (ČR) 6:4, 3:6, 12:10
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (2-Kol.) - Lorenzi, Schwartzman (It./Arg.) 6:4, 6:2
Tenisový turnaj žen v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,513 miliónu dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Pironkovová (Bul.) - Koukalová (ČR) 6:3, 4:6, 6:3
Kuzněcovová (Rus.) - Kanepiová (Est.) 4:1 skreč
Stosurová (Austr.) - Lucičová-Baroniová (Chorv.) 6:3, 6:1
Bencicová (Švýc.) - Knappová (It.) 6:4, 6:4
Dellacquaová (Austr.) - Siniaková (ČR) 6:3, 6:4
Pennettaová (10-It.) - Görgesová (Něm.) 2:6, 7:6 (7:3), 6:4
Lisická (Něm.) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 6:4
Dijasová (Kaz.) - Becková (Něm.) 6:2, 6:2
Jankovičová (12-Srb.) - Babosová (Maď.) 6:3, 4:6, 6:1
Cornetová (15-Fr.) - Flipkensová (Belg.) 6:0, 6:7 (6:8), 6:3
Garciaová (Fr.) - Arina Rodionovová (Austr.) 6:3, 6:2

Reklama