Hlavní obsah

Lendl vstoupil do Dvorany slávy US Open

NEW YORK

Ivan Lendl se v neděli stal jedním z nových členů tenisové Dvorany slávy US Open. Český rodák, jenž na newyorském grandslamovém turnaji získal tři tituly, byl uveden do elitní společnosti spolu s další trojnásobnou šampiónkou Maureen Connollyovou. Američanka se této pocty nedožila.

Foto: internet

Ivan Lendl

Článek

Lendl, jenž v roce 1992 získal americké občanství, na US Open triumfoval třikrát za sebou v letech 1985 až 1987. Osm let po sobě byl v New Yorku ve finále, čímž vyrovnal rekord Billa Tildena z let 1918 až 1925. "Je to velká čest," řekl Lendl na tiskové konferenci před ceremoniálem, který předcházel finále dvouhry mužů mezi Rogerem Federerem a Andrem Agassim.

Během deseti sezón v 80. letech měl bilanci 58 vítězství a sedm porážek, v letech 1985 až 1988 zaznamenal sérii 27 vyhraných zápasů, nejdelší v takzvané otevřené éře. "Tady jsem hrál vždycky dobře, asi to byl můj nejlepší grandslam," řekl Lendl.

Nejhezčí vzpomínky na první titul

Na US Open má Lendl mnoho vzpomínek, ale ty nejhezčí má na první titul. "Poprvé to je vždycky nejlepší a je jedno, jestli to bylo US Open, nebo Australian Open. Nelze říci, že jednou to bylo horší a jindy lepší," uvedl pětačtyřicetiletý Lendl.

Connollyová vyhrála poprvé v roce 1951 jako šestnáctiletá. O dva roky později se stala první ženou, která dokázala v jedné sezóně triumfovat na všech čtyřech grandslamových turnajích. Její úspěšná kariéra skončila předčasně už v devatenácti letech kvůli zranění nohy. Ve 34 letech ukončila její život rakovina.

Ve Dvoraně slávy se Lendl s Connollyovou připojí k legendám, jako jsou Jimmy Connors, Chris Evertová, Billie Jean Kingová, Rod Laver, Bill Tilden, Helen Willsová, Margaret Courtová, Steffi Grafová, Jack Kramer a John McEnroe.

Reklama