Hlavní obsah

Tenisový král Federer ohromil vítězstvím na US Open sám sebe

NEW YORK

Švýcar Roger Federer dominuje tenisové scéně, ale zůstává skromným. V letošní sezoně prohrál jen třikrát ze čtyřiasedmdesáti zápasů, přesto po obhajobě titulu na grandslamovém US Open tvrdil, že sám sebe ohromil.

Článek

"Pořád nemohu uvěřit tomu, jak v posledních letech hraji," řekl Federer na tiskové konferenci po finálové výhře nad Američanem Andrem Agassim. "S podivem sleduji, jak vždycky hraji skvěle zvláště v těch velkých zápasech," usmíval se Švýcar.

Ve čtyřiadvaceti letech má už šest grandslamových titulů a historické tabulce se v počtu výher dotáhl na Stefana Edberga a Borise Beckera. "Je skvělé vyrovnat se idolům," řekl Federer.

Cíle jsou stále vysoké

Jakkoli se Federer nad soupeře nepovyšuje, cíle má stále vysoké. "Doufám, že jsem si něco schoval i na zbytek kariéry, to by bylo ještě lepší," řekl rodák z Basileje, který překonává jeden tenisový rekord za druhým. "Je víc legrace, nehraji jen proti soupeři, ale také občas soupeřím s historií," řekl.

Na Australian Open a Roland Garros skončil v semifinále, ale Wimbledon a US Open vyhrál. "Zažívám další fantastickou sezonu a snad ještě dokážu rok vylepšit," prohlásil.

Federer si považoval toho, že mohl hrát a vyhrát finále US Open proti Agassimu. "Je poslední hrající legendou," řekl Federer o osminásobném grandslamovém vítězi. "Dříve jsem si víc užíval zápasy se Samprasem, ale měl jsem možnost poznat Andreho více a teď je pro mě čest s ním hrát," uvedl Švýcar.

Školák bral lekce od mistra

Agassiho porazil již poosmé za sebou, jen první tři duely s Američanem prohrál. "Tenkrát jsem byl tenisovým školákem a bral lekce od mistra svého řemesla. Hodně jsem se naučil, dozrál jsem a je fantastické, že dokážu Andreho porážet," řekl.

Agassi tvrdí, že Federer je nejlepší hráč, proti kterému kdy hrál. A to v minulosti bojoval s takovými velikány, jakými byli Jimmy Connors, John McEnroe, Becker nebo Pete Sampras. "Jen nejlepší hráč své generace," podotkl Švýcar skromně. "Podívejte se, co všechno oni dokázali, to já jsem pořád začátečník," tvrdí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články