Hlavní obsah

Belgický tisk jásá nad vítězstvím Clijstersové

Titulní stránky belgických novin se dnes dmou pýchou nad prvním vítězstvím Kim Clijstersové na grandslamovém turnaji. Sobotní výhře vlámské tenistky na US Open věnují množství stran nejen sportovních příloh i frankofonní deníky, jakkoli obvykle favorizují Clijstersové konkurentku z domácího kolbiště Justine Heninovou.

Článek

"Kim je pohodová holka. Často říká, že tenis hraje proto, že jí baví. Jasně, chce vyhrát za každou cenu, dokáže se šklebit, cenit zuby, běhat po kurtu jako králík, aby lapila nemožné míčky. Nikdy se nevzdává," rozplývá se Le Soir v redakčním úvodníku.

Připomíná, že po prohrách Clijstersové ve čtyřech finále grandslamových turnajů se pochybovalo, zda hráčce nechybí "anglosaský zabijácký instinkt", ale teď se pochyby rozptýlily.

Kariéra může rychle skončit

"Lehkost, s níž se dokáže přenést přes porážku (ale i přes vítězství), lze snadno vysvětlit. Po dlouhém a nakonec úspěšném boji maminky Els (bývalé belgické šampionky v gymnastice) s rakovinou ví, že v životě jsou důležitější věci než tenisový zápas," poznamenává deník. A tenistka si po loňském trápení se zápěstím uvědomuje, že její kariéra může rychle skončit. Nakonec sama oznámila, že chce hrát už jen dva roky.

"Clijstersová se nestala 'zlou' hráčkou. Stále špatně snáší závěrečná utkání, ale výhra na US Open, po čtyřech zmařených pokusech, by měla posílit její psychiku, bortící se při velkých událostech. To nejlepší ji možná teprve čeká," uzavírá Le Soir.

Vítězství je nejlepším povzbuzením

"Kim je na vrcholu," jásá La Derniere Heure. "Do pětice všeho dobrého. Poražena ve čtyřech předchozích grandslamových finále, tentokrát si nenechala utéct příležitost dostat se zase na špičku světového tenisu."

"Konečně," komentuje La Libre Belgique finálovou výhru nad Mary Pierceovou. Pro dvaadvacetiletou hráčku je to skvělá satisfakce. Až ve stínu mrakodrapů se dokázala vyrovnat s rolí favoritky a triumfovat, a to vše poté, co vinou zranění klesla až na 134. příčku žebříčku.

Vítězství, řadící Clijstersovou do společnosti sester Williamsových, Lindsay Davenportové či Heninové, je podle deníku tím nejlepším povzbuzením, aby po závěrečném turnaji Masters usedla na trůn tenisové královny.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner