Hlavní obsah

Novák nechybí v nominaci tenistů na daviscupovou baráž

PRAHA

Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Cyril Suk počítá pro boje v baráži o setrvání ve Světové skupině Davisova poháru i se zkušeným Jiřím Novákem. Suk věří, že Novák dá dohromady zraněnou patu a nominoval jej na zápas s Německem od 23. do 25. září v Liberci. Dalšími hráči v nominaci jsou Tomáš Berdych, Tomáš Zíb a premiérově také Robin Vik a František Čermák.

Foto: DPA/EPA

Jiří Novák momentálně laboruje se zraněnou patou.

Článek

Novák momentálně léčí poraněnou patu u fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Pevně věřím, že bude schopen nastoupit," řekl Suk na dnešní tiskové konferenci. "Nechci spekulovat, jestli bude hrát singl, nebo debl. Jirka má Davis Cup rád a věřím, že se na kurtu proti Německu objeví," řekl Suk.

Berdych může být jedničkou

Druhým do dvouhry by měl být Berdych. "To není překvapení, v poslední době podává skvělé výkony," uvedl Suk. Kapitán se nebojí ani situace, že Berdych převezme roli týmové jedničky. "Je schopen být lídrem týmu a do budoucna bude naší jedničkou," řekl Suk. "Tomáš k tomu má předpoklady, jeho hra je výborná, nebojí se žádných zápasů, nesvazuje ho pocit nervozity," řekl Suk.

Počítat může kapitán se Zíbem a šanci dal rovněž Vikovi, který se pod vedením Davida Prinosila posunul poprvé do světové stovky. "Do týmu se dostal díky své poslední formě," řekl Suk. Pátým v celku je deblista Čermák, který ale umí i dvouhru. "Třeba v červenci v Gstaadu porazil Radka Štěpánka," uvedl Suk.

Štěpánek hrát nechce

Jmenovaná česká jednička v družstvu chybí. Štěpánek se v letošní sezoně rozhodl Davisův pohár nehrát. Suk podle svých slov udělal vše pro to, aby jej přesvědčil o opaku. "Radek dospěl k názoru, že letos hrát nechce, a těžko mu lze přikazovat, že hrát musí. Jestliže to pro hráče není stěžejní a nechtějí pomoci, tak nemáte páky je k tomu donutit," konstatoval Suk.

Němečtí tenisté nastoupí v silném složení. Kapitán Patrik Kühnen nominoval Thomase Haase, Nicolase Kiefera, Rainera Schüttlera a deblového specialistu Alexandera Waskeho. Jako náhradník bude pro duel připraven Florian Mayer.

Příprava kurtu se zdrží

Příprava antuky v liberecké hale se kvůli vlhkosti zdržela. Podkladová vrstva se totiž na ledě zkroutila. "Jakákoli nerovnost by mohla znamenat trhání antuky hned, jak by se začalo hrát," vysvětlil Vladimír Šafařík z pořádající společnosti Česká sportovní, proč muselo dojít k výměně podkladu. Kurt už se ale znovu staví. "Doufám, že skluz doženeme a v neděli bude dvorec stoprocentně hotov a připraven k tréninku," dodal Šafařík.

Páteční a nedělní dvouhry začnou na základě tlaku Mezinárodní tenisové federace (ITF) již ve 12:30. "Donutili nás k tomu. Kritizovali jsme to, je to pro nás neakceptovatelné, ale nemůžeme s tím nic dělat," zlobil se Šafařík na ITF. A důvod? "Zápas vysílá německá televize DSF a od půl osmé večer dává druhou bundesligu," řekl Šafařík. Sobotní čtyřhra začne ve 14:00.

Naposledy Češi prohráli

Češi se dostali do baráže po prohře v prvním kole s Argentinou 0:5, naopak Němci hráli euroafrickou zónu. V posledním vzájemném duelu prohrál český tým ve čtvrtfinále Světové skupiny před dvanácti lety na travnatém povrchu v Halle 1:4.

Porážka by tentokrát znamenala sestup. "Hlavně o tom nemluvme, protože jdeme vyhrát," burcoval prezident tenisového svazu Ivo Kaderka. Český tým se nicméně utká v baráži za poslední dobu s nejsilnějším celkem. "O prestiži nemluvme, už tam byli kromě nás všichni, Američané i Španělé. Volal mi Honza Kukal a říkal, ať si z toho neděláme nervy. Jednou se spadne a pak se postoupí. Lidi nepřestanou mít tenis rádi," řekl Kaderka.

Nominace (žebříček dvouhry ATP pro nasazování do turnajů):
Česko:
26. Novák, 38. Berdych, 60. Zíb, 77. Vik, 375. (24. čtyřhra) Čermák. Kapitán: Suk.
Německo:
37. Kiefer, 40. Haas, 66. Mayer, 91. Schüttler, 110. (34. čtyřhra) Waske. Kapitán: Kühnen.

Reklama

Související témata: