Hlavní obsah

Šafářová - Suárezová 6:3, 6:2Šafářová smetla přemožitelku Kvitové, Berdych s Djokovičem padl po třech setech

Acapulco
Aktualizováno

Do svého letošního prvního finále postoupila česká tenistka Lucie Šafářová, která v semifinále v Dauhá zdolala přemožitelku Petry Kvitové a Karolíny Plíškové Carlu Suárezovou ze Španělska 6:3 a 6:2. V boji o turnajový triumf se střetne s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Finálovou účast v Dubaji neobhájil Tomáš Berdych, který po setech 0:6, 7:5 a 6:4 nestačil na světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Obouručný bekhend Lucie Šafářové.

Článek

Osmadvacetiletá Šafářová, vítězka čtyřhry na Australian Open, zvládla zápas se soupeřkou, která je v aktuálním pořadí WTA o místo výš, bez větších problémů. Suárezové hned na úvod sebrala podání a situaci si zkomplikovala jen v sedmé hře, v níž rovněž přišla o servis.

Šanci soupeřky na návrat do zápasu ale hned rázně utnula, když další dva gamy čistou hrou vyhrála a získala první set. Ve druhé sadě už další příležitost k brejku Španělce nenabídla a za hodinu a 19 minut slavila letošní premiérový postup do finále dvouhry.

"Je to tak vzrušující. První letošní finále a navíc jsem tu hrála ve všech zápasech výborně," pochvalovala si Šafářová, jež prožívá vydařené týdny. Z posledních deseti zápasů osm vyhrála a v pondělním vydání žebříčku si vylepší osobní maximum, kterým je zatím 14. místo z loňského září. Měla by se posunout na 11. příčku a vrátit na pozici české dvojky.

O titul se Šafářová utká s Azarenkovou. Běloruská bývalá světová jednička, která se v žebříčku WTA propadla vinou zdravotních problémů až na 48. místo, startuje v Kataru na divokou kartu. Venus Williamsovou, jež ve 2. kole v třísetové bitvě porazila Barboru Záhlavovou-Strýcovou, zdolala za dvě hodiny a 19 minut 2:6, 6:2, 6:4.

Šafářová ji ještě nikdy neporazila, prohrála všech dosavadních šest vzájemných zápasů. Naposledy se utkaly v roce 2011 na antuce v Madridu, kde taky česká tenistka uhrála proti Arazenkové poprvé alespoň jeden set.

Berdych dostal kanára, ale Djokovičovi vzal set

Djokovič na Berdycha vlétl v úvodním setu ve velkém stylu. Při servisu českého tenisty výborně returnoval a dostával ho do hluboké defenzivy. Své útoky Srb skvěle zakončoval a úvodní sadu získal za pouhých 24 minut.

Hned na začátku druhého dějství se zdálo, že zbytek zápasu bude mít rychlý konec. Nedávný vítěz Australian Open totiž prorazil Berdychovo podání už ve třetí hře. Loňský finalista turnaje ale začal riskovat a brzy se vrátil do zápasu. Dokonce se dostal do vedení, ale za stavu 5:3 nedokázal doservírovat set do vítězné koncovky. Přesto stav setů Berdych srovnal, když za stavu 6:5 prorazil Djokovičovi servis znovu.

Obdobný průběh měl i začátek poslední sady, v níž Djokovič prorazil podání rodáka z Valašského Meziříčí. Tentokrát se však Berdychovi rebrejk nepodařil a do finále tak postoupil Srb, který Berdycha zdolal na tvrdém povrchu i pošestnácté.

"Bylo to těsné, ale tak to bývá. Snažil jsem se využít své šance, ale nakonec to nevyšlo," řekl Berdych.

"S hráčem, který se tolik let drží v top ten, nečekáte nic jiného než tvrdou práci," uvedl  Djokovič. "I když to šlo v prvním setu perfektně a vedl jsem o brejk, věděl jsem, že není hotovo," dodal.

Žaludeční problémy ji zastavily

Problémy se žaludkem ani slovenská soupeřka Magdaléna Rybáriková nezastavily největší hvězdu turnaje v Acapulcu na cestě do semifinále. Ruska Maria Šarapovová vyhrála čtvrtfinálový zápas ve třech setech, ale další vítězství nepřidá a nedostane se do čela letošního žebříčku.

Šarapovová hrála turnaj v Mexiku poprvé a moc si ho neužila. "Už pár dnů mě trápí žaludeční problémy a během posledního zápasu se to dost zhoršilo," uvedla v prohlášení na webu WTA po čtvrtfinálové výhře.

Dnes pořadatelé zveřejnili, že jí zdravotní stav nedovolí v semifinále nastoupit. "Doufala jsem, že se dokážu dát dohromady, ale bohužel potřebuji víc času," napsala ruská tenistka.

Světová dvojka startovala na 19. turnaji kategorie WTA International a už posedmnácté postoupila do semifinále. V letošním žebříčku pro účast na Turnaji mistryň však po skreči zůstane druhá za Američankou Serenou Williamsovou, kterou mohla přeskočit.

Roli nasazené jedničky v Acapulcu plní i deblový pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková a na společném turnaji také v mužské dvouhře Japonec Kei Nišikori. Všechny zápasy zatím vyhrál ve dvou setech, včetně čtvrtečního čtvrtfinále nad Alexandrem Dolgopolovem z Ukrajiny.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 503 810 dolarů):
Dvouhra - seminále:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (4-ČR) 6:0, 5:7, 6:4
Federer (2-Švýc.) - Čorič (Chorv.) 6:2, 6:1
Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 731 000 dolarů):
Ženy - semifinále:
Šafářová (ČR) - Suárezová (9-Šp.) 6:3, 6:2
Azarenková (Běl.) - V. Williamsová (7-USA) 2:6, 6:2, 6:4
Tenisový turnaj mužů a žen v Acapulcu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 1 548 755 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrer (2-Šp.) - Tomic (Austr.) 6:4, 3:6, 6:1
Nišikori (1-Jap.) - Dolgopolov (5-Ukr.) 6:4, 6:4
Anderson (4-JAR) - Troicki (Srb.) 3:6, 6:3, 6:3
Harrison (USA) - Karlovič (6-Chorv.) 4:6, 7:6 (7:0), 7:6 (7:4)
Semifinálové dvojice: Nišikori - Anderson, Harrison - Ferrer
Ženy (dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (1-Rus.) - Rybáriková (SR) 6:1, 4:6, 6:2
Garciaová (3-Fr.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 2:1 skreč
Bacsinszká (5-Švýc.) - Larssonová 6:3, 6:3
Karatančevová (Bulh.) - Puigová (Portor.) 2:6, 7:6 (9:7), 6:4
Semifinále:
Garciaová (3-Fr.) - Šarapovová (1-Rus.) bez boje
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (1-ČR) - Hozumiová, Ninomijaová (Jap.) 7:5, 6:4
Arruabarrenaová, Torróová (2-Šp.) - Falconiová, Hrdinová (USA/ČR) 6:4, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Buenos Aires (antuka, dotace 573 750 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Robredo (2-Šp.) - Olivo (Arg.) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále:
Mónaco (Arg.) - Cuevas (3-Urug.) 7:6 (7:1), 6:7 (4:7), 6:4
Almagro (Šp.) - Robredo (2-Šp.) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články