Hlavní obsah

Čeští tenisté bez Berdycha i Štěpánka zahájili v Ostravě společnou přípravu na Australany

Ostrava

Prvním společným tréninkem dnes v Ostravě začala příprava českých tenistů na zápas prvního kola Světové skupiny Davisova poháru proti Austrálii. Domácí výběr se v něm po letech poprvé představí bez obou největších hvězd Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Hrát se bude od pátku do neděle v ostravské ČEZ Aréně.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Veselý před utkáním 1. kola světové skupiny Davisova poháru proti Austrálii.

Článek

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil má v Ostravě zatím jen polovinu družstva. První výměny dnes v hale absolvovali Lukáš Rosol s Jiřím Veselým, oba daviscupoví debutanti Adam Pavlásek s Janem Mertlem se po návratu ze zahraničních turnajů připojí až v neděli večer.

"Je to pro nás všechny nová role. Od utkání v Chile jsme se až na výjimky šest let potkávali dohromady s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. I pro mě je to nová výzva," řekl Navrátil novinářům.

Hlavní díl zodpovědnosti se z obou absentujících českých opor přenese na bedra Rosola a Veselého. Navrátil ale zatím tápe nad složením deblu. "Čtyřhra je problém. Uvažoval jsem, že bychom mohli vzít i deblistu, ale Čermák má, při vší úctě, 38 let, a tak jsme radši zvolili Pavláska, který podával výborné výkony v Austrálii," řekl Navrátil.

Český celek, který v letech 2012 a 2013 v Davisově poháru triumfoval, nyní do souboje s Austrálií nepůjde v pozici favorita. Jeho šance ale zvýšila neúčast Nicka Kyrgiose, který se omluvil kvůli problémům s páteří. "Tím, že nebude Kyrgios, naše šance trošičku stouply, protože on je výjimečný," připustil Navrátil.

Antuku zavrhli

Přednosti soupeře má zmírnit navíc i povrch. Češi chvilku koketovali i s úvahami o antuce, která Australanům dlouhodobě nesvědčí, ale po poradě s hráči ji nehrající kapitán zavrhl. "Kluci od ledna hrají jen na rychlých površích, byl by to úplně jiný pohyb na antuce. Dohodli jsme se, že uděláme pomalejší kurt, že na něm servis nebude mít takovou rychlost, protože Kyrgios a Groth mají vynikající podání," řekl Navrátil.

Australané se při Kyrgiosově absenci budou spoléhat na Bernarda Tomice, Sama Grotha, bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta, Thanase Kokkinakise a deblistu Chrise Guccioneho.

Český tým by v případě neúspěchu po čtyřech letech čekal boj o udržení v elitní skupině. Navrátil má každopádně pro další kolo příslib od Berdycha. "S Tomášem jsem probíral situaci, že když vyhrajeme, nebo i prohrajeme, bude připravený nám pomoci," dodal Navrátil.

Reklama