Hlavní obsah

Alchymie v Davis Cupu: Češi přemýšleli i nad antukou

Ostrava

Jak soupeře co nejvíce oslabit, co na něj vymyslet, abychom získali alespoň nepatrnou výhodu? Tak přemýšlejí všechny domácí týmy v Davisově poháru a nejinak tomu bylo i v Ostravě, kde se připravují čeští tenisté na víkendový souboj v prvním kole světové skupiny proti Austrálii.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní část českého daviscupového týmu pro zápas 1. kola s Austráli. Zleva Lukáš Rosol, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil a Jiří Veselý.

Článek

A jednou z klíčových záležitostí je povrch. Australané Bernard Tomic a především uvažovaná dvojka Samuel Groth jsou pořádní ranaři, proto Češi dokonce uvažovali i nad pomalou antukou. S ohledem na to, že na antuce toho tenisté ale letos zatím moc neodehráli, ji zavrhli a zvolili sice tvrdý, ale pomalý povrch. „Je zvolený správně. Věřím, že to pro nás bude dobrá volba," uvedla česká tenisová jednička pro první kolo Davisova poháru Lukáš Rosol, který měl při výběru povrchu asi největší slovo.

Dobře se na něm cítí i dvojka, kterou bude o víkendu Jiří Veselý. „Obecně mám raději pomalejší povrchy, kde je na údery o trochu více času. A překvapivě mi tento celkem sedí. Přechod z antuky není až tak hrozný. Proti Australanům je čím pomalejší, tím lepší," je přesvědčený Veselý.

Veselý chce vyhrát alespoň jeden páteční zápas

Po odřeknutí Tomáše Berdycha a Radka Štepánka se jednadvacetiletý Veselý posunul na místo dvojky v týmu. „V této pozici jsem ještě nebyl a moc se na to těším," řekl levoruký tenista. Za favorita utkání považuje sice Australany, ovšem nebojí se jich. „Máme dostatečně silný tým na to, abychom tři body uhráli. Důležité bude donést alespoň jeden do šatny v pátek," přiblížil Veselý.

A jaké šance dává oslabenému týmu nehrající kapitán Jaroslav Navrátil? „Žebříčkově jsou týmy stejné a očekávám vyrovnané zápasy. Nám chybí Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, jim zase Nick Kyrgios. Věřím, že kluci se šance chopí, protože je v našich silách Australany porazit," řekl Navrátil.

Jedničkou australského týmu je 38. hráč světa Bernard Tomic, o dvojce ještě nehrající kapitán Wally Masur nerozhodl. „Mají do dvouhry určitě větší variabilitu. Uvidíme, zda postaví Grotha či Hewitta. Oba jsou to zkušení hráči, hlavně Leyton. Připravení musíme být na obě varianty," řekl Navrátil.

ČESKO
Na žebříčku dvouhryNa žebříčku čtyřhry
Lukáš Rosol 31.31.43.
Jiří Veselý45.106.
Jan Mertl218.492.
Adam Pavlásek247.288.
Jan Mertl218.492.
AUSTRÁLIE
Bernard Tomic38.434.
Samuel Groth69.28.
Lleyton Hewitt98.101.
Thanasi Kokkinakis133.285.
Alex Bolt164.131.
Kdo postoupí do čtvrtfinále Davis Cupu?
Austrálie
35,4 %
Česko
64,6 %
Celkem hlasovalo 1927 čtenářů.

Reklama

Související témata: