Hlavní obsah

Čtyři porážky za sebou? To už je minulost, ujišťuje Veselý před bitvou s Australany

Ostrava

Při absenci tradičních opor Berdycha a Štěpánka si jednadvacetiletý Jiří Veselý poprvé v životě vyzkouší, jaké to je nést zodpovědnost za výsledek v Davis Cupu. Po čtyřech porážkách v této soutěži se v pátek v Ostravě postaví australské tenisové jedničce Bernardu Tomicovi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Jiří Veselý se chystá na duel prvního kola Davis Cupu s Austrálií.

Článek

Australané jsou v utkání papírově mírnými favority. Jak to vidíte vy?

Mají určitě vyrovnanější tým. S Tomicem a zkušeným Hewittem jsou velmi kvalitní. Ale na druhou stranu si myslím, že máme na to, abychom dokázali ty tři postupové body vybojovat. Bude důležité v pátek přinést do šatny alespoň jeden.

Jako česká dvojka začnete proti australské jedničce Tomicovi, se kterým jste se na okruhu ještě nepotkal. Máte ho nastudovaného?

Pár jeho zápasů jsem už sice viděl, ale v poslední době jsem se jeho hrou nijak zvlášť nezabýval. Určitě si pustím nějaké video. Času je pořád ještě dost a s kapitánem, popřípadě s trenérem zkusíme připravit co nejlepší taktiku.

Jaká je Tomicova silná stránka, na co si budete muset dát pozor?

Jeho velkou zbraní je takové to jeho rozdrbávání, které umí skvěle. Na to, jak je vysoký, se i výborně hýbe. Neudělá sice krok navíc, ale je vždycky přesně tam, kde má být. Oba umíme dobře číst hru, takže si vůbec netroufám odhadovat, jaký to bude zápas.

V pozici dvojky jste poprvé. Navíc hrajete doma a tlak bude veliký. Jak se na to těšíte?

Těším se moc. Riziko porážky tam vždycky je, ale to hrozí v každém turnaji. Vyvíjet na sebe tlak, že teď je to Davis Cup, je zbytečné.

V Jižní Americe se vám teď na turnajích moc nedařilo, máte za sebou čtyři porážky.

Určitě by bylo fajn, kdybych na sraz přijel po vyhraném turnaji, ale je to, jak to je. Prohrál jsem teď čtyřikrát v prvním kole, na druhou stranu to pokaždé bylo se soupeři okolo první dvacítky. Proti Troickému, Fogninimu či Cuevasovi jsem měl zápasy dobře rozehrané a prohrál jsem si je vlastně sám. To už je ale minulost.

V hale jste letos ještě neodehrál ani jedno utkání. Jak jste spokojený s povrchem v ČEZ Aréně?

Zvykám si na něj, měsíc jsem na tvrdém povrchu nehrál, tak to první den bylo trošku horší. Ale den ode dne se to lepší, věřím, že do pátku to vyladím na sto procent.

Porazí čeští tenisté v Davisově poháru Austrálii?
Ano
53,6 %
Ne
46,4 %
Celkem hlasovalo 1711 čtenářů.

Reklama

Související témata: