Hlavní obsah

Šachy se hrály podle Tomice, smutnil Veselý

Narazil na soupeře podobného stylu, jaký sám vyznává. Určitě ale čekal vyrovnanější partii. Proti Bernardu Tomicovi měl však Jiří Veselý šance jen ve třetí sadě. Jenomže využil pouze jeden z devíti brejkbolů a hrozba daviscupové baráže se českým tenistům reálně přiblížila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Veselý v zápase s Bernardem Tomicem.

Článek

Byl ten zápas tak jednoznačný, jak to vypadá podle výsledku?Já bych řekl, že jsem dobře začal, ale set a půl byl soupeř lepší. Šachy, co jsem čekal, se hrály, ale hrály se podle Tomice. Pořád se hrály dlouhé výměny, ale on je zvládal líp. Od konce druhé sady už se to vyrovnalo. Měl jsem v každém gamu brejkboly, šance, bohužel jsem neuhrál ani set. Kdo ví, jak by to ve čtvrtém setu vypadalo.

Ve třetím setu jste poměrně radikálně změnil taktiku a chodil k síti.Něco jsem změnit musel. S hráči, kteří vyťukávají to tak obvykle nevypadá. Já jsem ten, který tu hru má rád. On ale výborně variuje. I když jsem hrál agresivněji, tak on byl jak zeď, nezkazil balón. Pak jsem začal víc chodit na síť, což byla správná taktika. Škoda, že jsem ten zápas nedostal do čtvrté sady. Ke konci už byl unavenější.

Neměl jste něco změnit dřív?Hledal jsem tu cestu, abych ho přehrál od základní čáry. Na síti to není moje silná stránka, ale nezbývalo mi, než tam chodit. Asi by se mi na kurt nastupovalo s větší pohodou za stavu 1:0, ale nemyslím, že jsem hrál špatně.

Diváci v průběhu vašeho zápasu odcházeli. Co jste na to říkal?Tím se hráč nesmí zabývat. Pro nás to v tu chvíli vypadalo nepříjemně. Bylo pozdě večer, ten den byl dlouhý. Jak jsem Tomice ale ve třetím setu brejknul zpátky, tak se diváci zmobilizovali a fandili opravdu dobře.

Neublížilo vám, že jste už delší dobu nevyhrál zápas?Člověk se nemůže dívat zpět, to by se zbláznil. Tenis je o výhrách a porážkách. Musím zamakat a zlepšit věci, aby se to zlomilo. Nehraju špatný tenis, chybí mi ale trochu pohoda. Nesmím se nechat porážkami znechutit. Musím z toho tunelu, jak se říká, vyjít silnější.

Reklama

Související témata: