Hlavní obsah

Mládí vpřed! Pavlásek s Veselým ukázali, že česká daviscupová budoucnost nemusí být černá

V euforii se Jiří Veselý s Adamem Pavláskem rozběhli a naskočili na sebe, jako to při oslavách dělávají legendární americká dvojčata - bratři Bryanové. Nezkušené české duo si v Ostravě vyšláplo na ostřílené australské matadory Hewitta s Grothem. Česká daviscupová naděje po pěti setech sobotní čtyřhry tak za stavu 1:2 na zápasy stále žije.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Jiří Veselý a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil se radují z vítězství ve čtyřhře nad Austrálií.

Článek

Na debl byl kapitán Jaroslav Navrátil zvyklý několik let stavět sestavu Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, jenže česká jednička tentokrát v týmu chybí a dlouho zraněný šestatřicetiletý veterán jen fandil z lavičky. Navrátil tak měl v záloze dvě varianty. V obou figuroval Pavlásek, kterému v roce 1999, když s DC začínal Lleyton Hewitt, bylo pět let. „To jsem si tak maximálně možná pinkal o zeď," líčil mladík s ‚kohoutem' na hlavě.

„Nakonec jsem se rozhodl, že budou hrát Adam s Jirkou a ne Lukáš Rosol, protože už v minulosti spolu nastupovali. Sice na challengerech a v Galeáku, ale přece jen jsou sehraní," líčil kapitán, proč zvolil dvojici, která v roce 2011 juniorský Galeův pohár ovládla. „Lukáš to nenesl moc dobře, že nehraje, ale respektoval to," dodal kapitán.

Na začátku však nejmladším českým párem v daviscupové historii cloumala nervozita. Za stavu 1:6, 0:3 nebylo nikomu do zpěvu. „Byl jsem hodně svázaný," cítil zábrany Pavlásek. „Australané skoro nechybovali, ale kluci to pořád zkoušeli," potěšilo Navrátila. „Když jsme si ve druhém setu podrželi servis na 1:3 a pak je hned brejkli, začalo se to malinko vracet do správných kolejí," tvrdil jednadvacetiletý Veselý.

Šortky si půjčil od Štěpánka

O rok mladší debutant Pavlásek si na čtyřhru musel vypůjčit šortky od Štěpánka, protože firma, která ho sponzoruje, je nevyrábí v červené barvě. „Boty a ponožky jsem měl ale svoje," usmíval se nejmladší hráč na kurtu.

Ale rozhodně ne nejslabší. Nelichotivé označení si nakonec vysloužil australský bombarďák Sam Groth, který se od konce čtvrté sady úplně rozsypal. „V pátém setu už nedal pomalu return do kurtu," řekl Navrátil. „Hráli jsme to přes něj víc a víc, hlavně jsme jim chtěli dávat co nejvíc returnů pod nohy," tvrdil Veselý. Pár postřehů přidal mi i protřelý deblový kadet Štěpánek.

Když Groth za stavu 5:2 v páté sadě pro český pár ve vzteku zlomil raketu o vlastní nohu, bylo v podstatě hotovo. „Pěkně to křuplo," vykládal Pavlásek. „To už byl druhý brejk v setu, takže naše šance to jen zvýšilo," poznamenal Veselý.

Ať už nedělní dvouhry dopadnou jakkoli, sobotní debl ukázal, že česká daviscupová budoucnost bez Berdycha se Štěpánkem by nemusela být tak černá. „Věřím, že mě ten zápas nakopne," těší se Pavlásek. „Taky doufám, že nás čeká společná budoucnost v Davis Cup," pronesl Veselý.

„Za dva roky, nebo za pět budou Jirka s Adamem tahouny. Potřebujeme k nim ale najít další talenty, kterých zatím moc nemáme," povzdechl si Navrátil. „Musíme si vážit každého mladého hráče."

Reklama