Hlavní obsah

Česko - Austrálie 2:3Rosol ze stínu nevystoupil. Po prohře s Austrálií čeká český daviscupový tým baráž

mm, rojSport.cz
Aktualizováno

Už je to tak! Čeští tenisté, kteří v Davisově poháru slavili v letech 2012 a 2013 triumf a loni došli až do semifinále, padají po prohře s Austrálií v nejslavnější soutěži družstev po čtyřech letech do baráže, v níž budou v září usilovat o setrvání v elitní Světové skupině. Definitivu vystavila družině kapitána Jaroslava Navrátila prohra Lukáše Rosola s Bernardem Tomicem 6:7, 3:6 a 6:7. Českou porážku upravil na konečných 2:3 Jan Mertl, jenž na závěr porazil Samuela Grotha 6:3 a 6:2.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lukáš Rosol v utkání s Bernardem Tomicem.

Článek
Fotogalerie

Baráž čeští tenisté hráli naposledy v roce 2011 a v Rumunsku se tehdy mezi elitou udrželi. Od vzniku Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005. Soupeře pro zápas hraný 18. až 20. září poznají až v polovině července, kdy se uskuteční losování.

Rosol se s Tomicem utkal vůbec poprvé, v žebříčku mu ale patří o sedm příček lepší postavení a papírově tak měl být proti Australanovi favoritem. Jenže brněnský rodák se v této sezóně trápí, vyhrál jediný zápas a velkou ranou pro jeho sebevědomí určitě byla také páteční senzační porážka s osmnáctiletým Kokkinakisem, proti němuž byl dva míčky od výhry, ale nakonec po pětisetové bitvě prohrál.

V prvním dějství si oba hráči drželi výhodu servisu, rozhodl až tie break, v němž byl úspěšnější Tomic. Trpělivý Australan i v dalším dějství čekal na chyby soupeře a dočkal se. Sice jednou ztratil svůj servis, ale Rosolovi, jenž si v průběhu sady nechal ošetřit nohu, výhodu podání sebral hned třikrát a v poklidu získal i druhou sadu.

Třetí set znovu rozhodla až zkrácená hra, v níž sice Rosol vedl 4:3 a 5:4 a měl výhodu dvou podání, ale závěr patřil Tomicovi. Australané tak v červencovém čtvrtfinále změří síly s Kazachstánem, který vyřadil 3:2 tým Itálie.

Zápas s Austrálií potvrdil, že za Tomášem Berdychem či letitou oporou družstva Radkem Štěpánkem zeje výkonnostní propast. Devátý hráč světa Berdych se s předstihem ze zápasu omluvil, protože se soustředí na turnaje. Šestatřicetiletý Štěpánek sice do Ostravy dorazil, ale po zranění zad a nohy teprve začíná s tréninkem a hrát nemohl.

Oba strůjci předchozích úspěchů však by podle předběžné dohody měli být v září k zápasu o udržení k dispozici.

První kolo Davis Cupu (tvrdý povrch, ČEZ Arena, Ostrava):
Česko - Austrálie 2:3
Rosol - Tomic 6:7 (4:7), 3:6, 6:7 (5:7)
Mertl - Groth 6:3, 6:2

Reklama