Hlavní obsah

Davis Cup je teď velká lež pro fanoušky, zlobí se Nadal. Nefunguje to, přisadil si Federer

Indian Wells

S poklidnou atmosférou v kalifornské poušti doprovázející prestižní turnaj v Indian Wells poněkud kontrastovala ostrá slova tenisových hvězd, které si před novináři neodpustily tradiční stížnosti na aktuální formát a uvadající prestiž Davisova poháru. Manažeři mezinárodní tenisové federace si na svoji adresu opět vyslechli nepříliš hezká slova.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Rafael Nadal kritikou na adresu ITF nešetřil.

Článek

Systém tradiční týmové soutěže hrané každoročně během celé sezóny s volbou povrchu domácího týmu je terčem kritiky ze strany předních tenistů už řadu let. Podle některých devalvuje váhu Davis Cupu fakt, že se hraje každý rok, příliš nerespektuje náročný kalendář nejlepších hráčů, není bodově ohodnocena, atd. Důsledkem je, že ty největší hvězdy často reprezentaci vynechají.

Kritikou nešetřil třeba ani Roger Federer, který loni spolu se Stanem Wawrinkou poprvé v historii získal salátovou mísu pro Švýcarsko. Letos ale oba do prvního kola nenastoupili. „Je zcela evidentní, že něco tady nefunguje. Ale když se začne něco řešit, co je dobře a co ne, skončí to jenom u debaty. Nikdy se nic nezmění," posteskl si rodák z Basileje.

Mnohem dál zašel čtyřnásobný vítěz soutěže Rafael Nadal. „Davis Cup je historická soutěž, kterou je důležité si zachovat. ITF ale dělá jen to, že jeho prestiž neustále klesá. Je to jako kdyby třeba letos na Australian Open nehrálo pět nejlepších hráčů, za dva roky hráli třeba jen dva z nich. Po deseti letech by ten turnaj měl pochopitelně nižší hodnotu. A to je přesně to, co ITF dělá s Davis Cupem, což pro náš sport není vůbec pozitivní," mrzí čtrnáctinásobného grandslamového šampióna.

Vyhrál Roger a vše je asi fajn

„ITF vlastně lže fanouškům a všem ostatním. Loňský rok byl podle nich úžasný, protože vyhrál Federer s Wawrinkou. Jenže nehrál jsem třeba já nebo Djokovič a další důležití hráči. Jenže nakonec bylo všechno fajn, protože ve finále byla Francie se Švýcarskem, dvě důležité země, a zvítězil Roger, takže ITF má na další dva roky vystaráno. Jenže je to celé velká lež. Nezmění nic na tom, že to celé nefunguje," dodal Nadal.

Přitakával mu i loňský šampión Stan Wawrinka: „Když se na to podíváte, ti top hráči nastoupí tak jednou za dva tři roky, takže je tu zkrátka něco špatně. Davis Cup už není, co býval. Měli by s tím něco dělat."

Španělsko loni na absenci opor krutě doplatilo, když donedávna nejsilnější reprezentace světa vypadla z elitní Světové skupiny. Letos se bez největší hvězdy musela obejít i Česká republika a bez Tomáše Berdycha se po dvou titulech za sebou a loňské semifinálové účasti propadla do baráže.

Reklama

Související témata: