Hlavní obsah

Novákův stav se před Davis Cupem lepší

LIBEREC

Zdravotní stav českého tenisty Jiřího Nováka se před nadcházejícími boji o udržení ve Světové skupině Davis Cupu s Německem lepší. Zatím však stále není jisté, zda bude moci v úvodních pátečních dvouhrách nastoupit. Nehrající kapitán českého družstva Cyril Suk oznámí sestavu až těsně před čtvrtečním losem.

Článek

Novák má problémy se zraněnou patou, kvůli které nehrál od grandslamového US Open a nohu v průběhu týdne postupně více zatěžoval. I včera absolvoval trénink na antuce v liberecké Tipsport aréně. Už nehrál údery jen z místa, ale snažil se o něco více testovat zraněnou patu a zkusil hrát i výměny na body. "Mám dojem, že je to lepší a lepší, ale nevím, co by se mnou udělal celý zápas," řekl Novák. "Kdybych věděl, že je můj zdravotní stav natolik mizerný, že bych nemohl nastoupit, tak bych tady ani nebyl," dodal.

Věří, že bude hrát

Nehrající kapitán českého týmu Cyril Suk stále čeká, jak situace s Novákem dopadne. Proto si nechává čas až do dnešního dopoledního losu, před nímž oznámí sestavu. "Vše je na relativně dobré cestě," prohlásil pětadvacátý hráč světa Novák. "Samozřejmě záleží hlavně na Jirkovi, ale pořád pevně věřím, že bude hrát," uvedl Suk.

S Novákem jsou v nominaci Tomáš Berdych, Tomáš Zíb, Robin Vik a náhradník František Čermák. V případě, že by dlouholetý tahoun družstva Novák nemohl hrát, v singlu by vedle Berdycha dostal zřejmě důvěru Zíb. Ten zažívá nejlepší sezónu, poprvé v kariéře se hlouběji dostal do stovky žebříčku a v dubnu si poprvé zkusil Davisův pohár při prohře v Argentině. "Získal jsem zkušenosti. Teď hrajeme doma a o záchranu, což zavazuje. Ale na druhou stranu před domácím publikem. Doufám, že se to povede," řekl Zíb.

Antukový povrch si čeští hráči pochvalují. "Kurt je výborný. Na to, že na to není moc času a dělá se to narychlo, je to paráda," řekl Novák. "Dvorec je hodně dobrý," přikývl Tomáš Berdych.

Čeští tenisté, kteří ze Světové skupiny jako jediní nikdy nesestoupili, vybrali antukový povrch, protože na tvrdém by Němci byli mnohem nebezpečnější. "Není to tak, že by nám antuka vyhovovala nejvíc, ale nejvíc dokáže eliminovat přednosti Němců," komentoval Novák.

Němci mají v týmu Thomyho Haase, Nicolase Kiefera, Rainera Schüttlera a Alexandra Waskeho. Náhradníkem je Florian Mayer. Suk prohlásil, že soupeř je mírným favoritem, jeho protějšek na německé lavičce Patrik Kühnen tuto roli přijal. "Nemáme s tím problém," reagoval bývalý hráč Kühnen, který se zná se Sukem od juniorů. "Je to velký šprýmař, jsme dlouho kamarádi," řekl Kühnen o Sukovi.

Z jeho svěřenců byl Haas před třemi lety druhým hráčem světa, Kiefer čtvrtým v roce 2000 a Schüttler loni o místo horší než Kiefer. "Mám zkušený výběr, který se nemusí ničeho bát," sdělil Kühnen.

Doufají v pomoc domácích fanoušků

Češi připravili na Němce pomalou antuku, která by měla soupeři nejméně vyhovovat. "Možná to bude velká česká výhoda, ale nechme se překvapit," řekl Kühnen a poukázal na vítězství Němců ve Světovém poháru na antuce v Düsseldorfu. "Já se pak poprvé dostal na antuce do osmifinále Roland Garros," připojil Kiefer.

Češi doufají, že je od pátku do neděle přijde v Liberci povzbudit co nejvíc diváků. Podle předprodeje zůstává na každý den ze sedmitisícové kapacity po dvou tisících vstupenek. "Děláme vše možné, aby lidi na poslední chvíli přišli," řekl Vladimír Šafařík z České sportovní, která zajišťuje přípravu utkání.

Velký zájem o lístky je i z Německa. "Jen doufám, že němečtí fanoušci nebudou mít v hledišti převahu, abychom mohli využít výhodu domácího prostředí," prohlásil Suk. "Snad na nás bude plno, protože výborná kulisa dokáže dohnat hráče ke skvělým výsledkům," přidal Novák.

V Liberci dokázali lidé novou arénu zaplnit jen při extraligovém utkání hokejistů. Na jiné sportovní akce ale zatím cestu hledají. Málo jich přišlo na fedcupové utkání tenistek a ani turnaj hokejových reprezentací ze série Euro Hockey Tour diváky nepřilákal.

Reklama