Hlavní obsah

Finále Davisova poháru bude hrát Slovensko s Chorvatskem

Slovenští tenisté budou poprvé s historii bojovat o titul v Davisově poháru. Jejich soupeřem bude výběr Chorvatska - i pro tuto zemi to bude premiéra ve finále soutěže. Rozhodly o tom úvodní nedělní dvouhry duelů obou mužstev.

Článek

Třetí bod pro slovenské barvy v semifinálovém duelu s Argentinou v neděli v Bratislavě získal Dominik Hrbatý, který Guillerma Coriu porazil po setech 7:6, 6:2, 6:3.

Úvod zápasu se slovenské jedničce příliš nevydařil. Hrbatý po ztrátě servisu prohrával už 1:3, dokázal sice vyrovnat hru, ale Coria mu následně opět prolomil podání. Argentinci se lépe dařilo měnit tempo hry, Hrbatý však zvýšil důraz a vynutil si tie-break, v němž vyhrál 7:2.

V druhé sadě už Slovák na kurtu dominoval. Dvakrát získal Coriův servis a set dovedl do vítězného konce. Převaha Hrbatého na dvorci se pak potvrdila i v třetí sadě. "Toto vítězství patří každému člověku na Slovensku," řekl Hrbatý skandujícím divákům v Národním tenisovém centru. "Myslím, že takovou atmosféru jsme ještě nezažili," dodal.

Vítěz přiznal, že v noci se mu příliš dobře nespalo. "Koncentroval jsem se, snažil jsem se hrát to, co umím, a vyšlo to," řekl Hrbatý. Radost nad výsledkem netajil ani kapitán slovenského týmu Miloš Mečíř. "Je to fantastické, že jsme ve finále. Myslím, že na kurtu se psala historie," poznamenal.

Ljubičič hrdinou Chorvatska

Chorvatští tenisté získali rozhodující třetí bod v souboji s Ruskem. V neděli ho vybojoval v první dvouhře Ivan Ljubičič, který si poradil s Nikolajem Davyděnkem po setech 6:3, 7:6 a 6:4.

Soupeřem Chorvatů v prosincovém finále bude vítěz druhého semifinále mezi Slovenskem a Argentinou, jež se souběžně hraje v Bratislavě. Domácí tenisté po čtyřhře vedli 2:1.

Šestadvacetiletý Ljubičič byl znovu hrdinou chorvatského týmu: podílel se na všech třech bodech a celkově již neprohrál v Davis Cupu 11 zápasů za sebou. Rodák z bosenské Banja Luky porazil v pátek Michaila Južného a v sobotu společně s Mariem Ančičem vyhráli i čtyřhru. Týden po triumfu žen ve Fed Cupu se tak kapitánovi Šamilu Tarpiščovovi nepovedlo dovést k úspěchu mužský tým. Rusové vyhráli prestižní soutěž družstev v roce 2002.

Výsledek -semifinále:
BRATISLAVA: Slovensko - Argentina 3:1
Hrbatý - Coria 7:6 (7:2), 6:2, 6:3
SPLIT: Chorvatsko - Rusko 3:1
Ljubičič - Davyděnko 6:3, 7:6 (8:6), 6:4.

Baráž: Ve Světové skupině se udrželo Chile a Španělsko

S klidem budou nastupovat chilští tenisté k závěrečným dvouhrám baráže o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Příslušnost k elitě si vybojovali totiž už ve dvou dnech, po kterých nad Pákistánem vedou už 3:0.

Rozhodující bod přidali v sobotu olympijští vítězové Fernando Gonzalez a Nicolas Massu ve čtyřhře.

Kanadští tenisté vedou po čtyřhře nad Běloruskem. Do utkání za Kanadu nastoupil i Daniel Nestor, který odstoupil z úvodní dvouhry. Spolu s F. Niemeyerem porazil M. Mirného a V. Volčkova 3:1 na sety.

Jistotu setrvání ve Světové skupině mají Rakušané, kteří vedou 3:1 nad Ekvádorem. Rozhodující třetí bod získal v Pörtschachu Jürgen Melzer po třísetové výhře nad Nicolasem Lapenttim.

Pršet konečně přestalo v indickém Dillí, kde se dnes dohrála teprve druhá dvouhra. Oficiálně po necelých třech hodinách, fakticky však po dvou dnech, porazil Thomas Johansson díky třem úspěšně zvládnutým tie-breakům Rohana Bopannu a poslal Švédy do vedení 2:0.

Úřadující šampioni Španělé odvrátili hrozbu sestupu a udrželi se ve Světové skupině navzdory tomu, že po čtyřhře s Itálií prohrávali. Po výhře Rafaela Nadala uspěl i Juan Carlos Ferrero, jenž ve třech setech smetl Danieleho Braccialiho, a Španělé na půdě soupeře v Torre del Greco vyhráli 3:2.

Již ve čtvrtém zápase mohli slavit Američané v Belgii, rozhodující třetí bod získal Andy Roddick. Na extrémně pomalé antuce v Leuvenu nastřílel úctyhodných 34 es, přesto musel s Olivierem Rochusem bojovat až do pátého setu. Ten vyhrál 6:3 a zajistil svému týmu nedostižné vedení 3:1.

Výsledky - baráž:
SANTIAGO: Chile - Pákistán 5:0
Gonzalez, Massu - Khan, Qureší 6:1, 6:3, 6:0, Capedville - Khan 6:0, 6:1, Garcia - A. khan 6:2, 6:4.
TORONTO: Kanada - Bělorusko 2:1
Nestor, Niemeyer - Mirnyj, Volčkov 7:5, 6:2, 3:6, 7:6 (8:6).
PÖRTSCHACH: Rakousko - Ekvádor 4:1
Melzer - N. Lapentti 7:5, 6:4, 7:5, Koubek - Avellan 6:3, 6:2
DILLÍ: Indie - Švédsko 0:2
Bopanna - T. Johansson 6:7 (3:7), 6:7 (2:7), 6:7 (4:7).
ŽENEVA: Švýcarsko - Velká Británie 4:0
Bastl - Sherwood 6:3, 6:0
TORRE DEL GRECO: Itálie - Španělsko 2:3
Seppi - Nadal 1:6, 2:6, 7:5, 4:6, Bracciali - Ferrero 3:6, 0:6, 3:
LEUVEN: Belgie - USA 1:4
O. Rochus - Roddick 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 6:7 (4:7), 6:4, 3:6, Darcis - Blake 5:7, 1:6
ŽENEVA: Švýcarsko - Velká Británie 5:0
Bastl - Sherwood 6:3, 6:0, Wawrinka - Mackin 7:5, 7:6 (7:5)

Reklama