Hlavní obsah

Češi vypadli z daviscupové elity

LIBEREC

Čeští tenisté poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny Davisova poháru a příští rok budou hrát Evropsko-africkou zónu. Rozhodla o tom až poslední nedělní dvouhra, v níž Tomáš Zíb prohrál na antuce v liberecké Tipsport aréně s Tommym Haasem 7:6, 5:7, 2:6, 0:6 a Češi podlehli Německu 2:3.

Článek

Do neděle nastupovali Češi za nepříznivého stavu 1:2, ale Tomáš Berdych vykřesal naději na udržení, když porazil Nicolase Kiefera v pětisetovém dramatu 6:7, 6:3, 2:6, 6:4 a 7:5.

K nepoznání oproti pátečnímu duelu s Kieferem vstoupil Zíb do utkání s Haasem. Držel míče v dlouhých výměnách, dobře podával a dokázal i úspěšně zakončit na síti. První set rozhodl až tie- break, v kterém si Zíb odvážnými prohozy zajistil výhru.

Na vlně euforie se Zíb vezl ještě na počátku druhé sady. Vzal poprvé Haasovi podání a zaťal pěst. Nadšení z něj ale vyprchalo v sedmé hře, kdy netrefil vítězný úder a ztratil servis. Vzápětí měl čtyři brejkboly na 5:3, ale snaha byla marná. Za stavu 5:4 se ochozy prohnala mexická vlna, ovšem Zíb v jedenácté hře udělal čtyři nevynucené chyby, prohrál servis a následně i druhou sadu.

Od začátku třetího setu Zíb ztrácel půdu pod nohama. Častěji lacině chyboval a jistě hrajícího Haase pustil do brejku na 0:2. Šanci vrátit se do hry měl v šesté hře, ale nevyužil brejkbol a rozjetého Haase už nezastavil. Němec vyhrál devět her po sobě, diktoval tempo výměn a jistě dokráčel za výhrou. Ve čtvrtém setu Zíb nedokázal čelit jeho tlaku a na závěr nezískal ani game.

Haase, zahaleného do německé vlajky, pak na oslavu návratu týmu mezi světovou elitu nosili spoluhráči v náručí. Zato Zíb zůstal sedět smutně na lavičce s hlavou v dlaních a ručníkem kolem krku.

ČR - Německo 2:3
Zíb - Haas 7:6 (7:3), 5:7, 2:6, 0:6.
Statistika utkání:
Esa: 4:14. Dvojchyby: 1:2. Získané brejky: 1 z 6/7 z 11. Celkem získané míče: 100:124. Čas utkání: 3:01.

Berchy uspěl na jedničku

Tomáš Berdych stoprocentně splnil pozici jedničky českého daviscupového týmu, když v duelu s Němci vyhrál obě dvouhry. V neděli v pěti setech porazil Nicolase Kiefera 6:7 (5:7), 6:3, 2:6, 6:4 a 7:5 a srovnal stav na 2:2. Do zápasu lépe vstoupil český tenista, vedl už 5:2, ale potom začal chybovat a sada se rozhodovala až v tie-breaku. V něm Berdych dotahoval soupeře, ale nakonec prohrál 5:7.

"Měl jsem dojem, že na mě leze nějaká rýma, byl jsem slabý a rozlámaný. Naštěstí jsem se z toho i za pomoci publika dostal," řekl dvacetiletý český tenista.

Berdycha zbytečně ztracený set nezlomil, znovu získával jistotu úderů, kterou předváděl v úvodu utkání a po brejku se ujal vedení 3:1 v druhé sadě. Tentokrát už vedení nepustil a set získal poměrem 6:3.

V úvodu třetí sady Berdych ale neudržel své podání. Hned v další hře měl velkou naději zaváhání napravit. Měl dvě šance sebrat soupeři podání, ale nevyužil je.  K prolomení soupeřova servisu byl přitom Berdych velmi blízko v páté a sedmé hře třetí sady. Bez úspěchu a sadu ztratil.

Obrovské drama nabídl čtvrtý set. Míčky létaly k čarám a rozhodčí v každé hře i několikrát kontroloval jejich otisky na liberecké antuce.V sedmé hře Berdych prorazil Kieferovi podání, ale ten odpověděl stejnou mincí. Českému hráči se hned na to znovu podařil brejk, vedl 5:4 a podával na vítězství v sadě. Prohrával 15:40, ale podání nakonec uhájil a srovnal poměr setů na 2:2.

"Že jsem čtvrtý set zvládl, to bylo asi rozhodující," řekl po zápase Berdych.

Oba borci si v páté sadě až do jedenácté hry drželi svá podání. Po téměř čtyři a půl hodinách Berdych pro sebe získal čistou hrou jedenáctou  hru, ve které servíroval Kiefer. Berdych tak podával na vítězství v zápasu. Tuto hru, stejně jako zápas, zakončil esem!

Berdych - Kiefer 6:7 (5:7), 6:3, 2:6, 6:4, 7:5.
Statistika utkání:
Esa: 7:16. Dvojchyby: 1:13. Získané brejky: 6 z 15/5 ze 14. Celkem získané míče: 180:160. Čas utkání: 4:29

Reklama

Související témata: