Hlavní obsah

Nuda, tvrdí o současném tenisu Sampras: Všichni imitují Nadala a Djokoviče

Aktuální trend v tenisu je trnem v oku někdejší světové jedničce Petu Samprasovi. V interview pro švédský list Expressen zhodnotil čtrnáctinásobný grandslamový šampión evoluci v bílém sportu za uplynulou dekádu kriticky. Podle třiačtyřicetiletého Američana postrádá větší pestrost a je až nudný.

Foto: Profimedia.cz

Americký tenista Pete Sampras na exhibici ve Stockholmu.

Článek

„Je ostuda, že současný tenis je tak jednorozměrný. Všichni se snaží o jediné, hrát dobře od základní čáry," konstatoval jeden z nejúspěšnějších hráčů v historii, mezi jehož nejsilnější stránky patřil servis, forhend a voleje.

Sampras je prý příznivcem kontrastů. „Třeba Borg s McEnroem, co ti spolu sehráli úžasných zápasů. Také já nebo Stefan Edberg jsme se stále hrnuli k síti," pokračoval sedminásobný wimbledonský šampión, jemuž právě díky jeho útočnému stylu travnatý povrch v All England Clubu maximálně vyhovoval.

Podle Samprase je trend i odrazem toho, jak mladí tenisté vnímají herní styl svých vzorů. „Já jsem obdivoval Borga, McEnroea, snažil jsem se napodobit Edberga. Dnes se ale všichni snaží imitovat Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala. Jsem zvědav, co nám ukáže příští generace," uvedl pětinásobný vítěz US Open, jenž profesionální kariéru ukončil v roce 2002.

Jen slova chvály má pro hrající švýcarskou legendu Rogera Federera, jehož označil za "nejkomplexnějšího tenistu, kterého kdy spatřil." Za další výjimku v současném stylu Sampras považuje Bulhara Grigora Dimitrova. „Ten by mohl dokázat velké věci. Ve své hře má něco navíc," tvrdí vítěz 64 turnajů, jenž na pozici světové jedničky strávil dohromady 286 týdnů.

Reklama

Související témata: