Hlavní obsah

Berdych: Skalpu obou Němců si moc cením

Josef PešoutSport.czPrávo

Poprvé v historii sestoupili čeští tenisté z elitní skupiny Davisova poháru a přišli tak o svoji světovou výjimečnost. Ani dvě výhry mladého Tomáše Berdycha nepomohly k celkovému vítězství nad Německem. Lídr českého výběru si výhry nad oběma soupeři v rozhovoru pro deník Právo pochvaloval.

Článek

Během daviscupového barážového klání v Liberci jste si připsal ve dvouhrách skalpy obou německých hráčů Haase a Kiefera. Jak se cítíte po tvrdých bitvách?

Oba zápasy se dají velmi dobře srovnat, protože si byly svou délkou a náročností dost podobné. Obou vítězství si moc cením. V neděli proti Kieferovi to bylo ještě trošičku těžší. Když jsem se ráno probudil, cítil jsem bolest v krku, a jako kdyby na mě něco lezlo a nechtělo, abych hrál. Ze začátku to bylo i vidět. Byl jsem strašně slabý a rozlámaný. Ale naštěstí jsem to dostal z těla ven a hodně mi pomohli diváci. Vrátil jsem se do zápasu a dobře to dopadlo.

Nemyslíte si, že se stáváte specialistou na pětisetové souboje?

Raději bych uvítal, kdyby zápasy nedospěly do pěti setů a vyhrával jsem dříve. Hraje se však na tři vítězné sady a může se přihodit cokoliv. Už jsem to říkal v pátek, že dokud si hráči nepodají ruce, není konec a musí se bojovat až do posledního míčku.

Jaký máte pocit ze své premiérové úlohy týmové jedničky?

Je to úplně něco jiného. Převládá týmová zodpovědnost. Člověk nehraje sám za sebe, ale za reprezentaci a musí na kurtu nechat všechno.

Co považujete za zlomový moment nedělního zápasu s Kieferem?

Během utkání nad tím nepřemýšlím a opravdu nevím. Bylo mi řečeno, že to bylo asi ve čtvrté sadě za stavu 3:4. Ale těch důležitých okamžiků bývá mnohem více.

Bylo pro vás deprimující, že Kieferovi vycházely neuvěřitelné údery prakticky neustále za lajnu?

Není příjemné, pokud po dlouhých výměnách toho máte plné zuby a míček od soupeře skončí v závěru na čáře. I mně to tam několikrát spadlo, když to nikdo nečekal, takže to je oboustranné.

Jak jste vnímal Kieferovy reakce?

Přišlo mi dost divné, jak ukazoval, že míč je 20 centimetrů od lajny. Ještě jsem ho nikdy neviděl, aby se sám takhle povzbuzoval. Jde o Davis cup, jinou soutěž než ostatní akce. Když se tak Kiefer chová, je to jeho věc.

Neuvažovalo se o vašem nasazení i do sobotní čtyřhry?

Ne, protože byl pozván Leoš Friedl. Už jeho povolání do družstva bez společné přípravy bylo signálem, že nastoupí.

Reklama

Související témata: