Hlavní obsah

Jediný Čech v NBA dře i po sezóně

PRAHA

Ještě více než měsíc intenzivní přípravy v posilovně i na hřišti si po skončení premiérové sezóny v NBA naplánoval jediný Čech pod zámořskými koši Jiří Welsch. "Udělal jsem si v Oaklandu čtyři dny volna, ale pak už byla domluvena schůzka s kondičním trenérem a teď už zase dřu, abych se v příštím ročníku prosadil víc než letos," prohlásil Welsch.

Foto: Internet

Jiří Welsch (vpravo) při představování s dresem Golden State Warriors.

Článek

Zároveň přiblížil svůj nejbližší program: "Na příštích šest týdnů mám připraven individuální tréninkový plán, abych zesílil a zlepšil fyzický fond. Nikdo mě k tomu nenutil, mohl bych odpočívat, ale chci hrát co nejvíc, takže proto musím něco dělat," prozrazuje 23letý hráč, který se v dresu Golden State objevil na hřišti ve 37 zápasech. Často to ale bylo jen na chvilku, průměrně strávil na palubovce šest minut na utkání.

"Pro každého nováčka je to tady těžké, přesto jsem doufal, že moje vytížení bude větší. Sedět bezradně na lavičce, to byla hlavně psychicky moc obtížná pozice," říká Welsch, těší ho ale úspěšná sezóna mužstva: "Tým s bilancí 38 výher a 44 porážek během ní prokázal největší vzestup v celé NBA."

Přátelství se nepěstuje

Kouč Musselman při nečekaných úspěších Warriors sázel na stabilní sestavu, do níž Welsch těžko pronikal. "Byl bych hlupák, kdybych si přál horší výsledky, jen abych víc hrál. Při hodnocení sezóny byli všichni nadšeni pokrokem mužstva a říkali, že jsme předčili očekávání. Mně trenér naznačil, že se mnou dál počítá a slíbil mi větší prostor na hřišti. Bude záležet na mně i na něm," uvědomuje si Welsch. "Na basket jsem určitě nezanevřel, teď pozorně sleduji zápasy play-off."

Na vlastní kůži pocítil nesmlouvavý boj v NBA o místo v sestavě a o minuty na hřišti. "Beru to, že jde o byznys, v němž se přátelství nepěstuje. Z mužstva si asi nejvíc rozumím s Troyem Murphym a Bobem Surou, na cestách často vyrážíme na jídlo, teď po sezóně jsme byli společně posedět v baru. Většinou ale stejně rozebíráme záležitosti kolem basketu, díky mně však vědí, kde leží Česká republika."

Nepotrpí si na luxus

Náročný kolotoč 82 zápasů základní části zvládl hravě. "Hodně se tu dbá na regeneraci, také cestování je skvěle organizované. Skočíme u haly do autobusu, který nás odveze až přímo na letištní plochu, kde jen přejdeme do letadla, pronajatého klubem, a tak to jde i na cestě zpátky." Moc volných chvil během sezóny ale neměl. "Prakticky veškerý čas mi polykal basket. Nejčastěji jsme si s přítelkyní dopřáli kino, asi největším zážitkem pro nás byl muzikál Chicago. Skamarádili jsme se s jednou Češkou, která se v Kalifornii provdala za Američana, takže jsme občas vyrazili večer společně."

S Golden State má smlouvu ještě na dva roky, během zámořského angažmá vydělá přes tři milióny dolarů. "Dostal jsem automaticky kontrakt podle pozice, na které mě draftovali. Jsou to skvělé peníze, ale raději bych bral méně a víc hrál." Odmítá, že by si potrpěl na luxus. "Nemusím mít v garáži tři auta. Utrácím za nezbytné věci k živobytí a snažil jsem si zařídit hezké bydlení."

S rodiči jen o Vánocích

Domů se vrátí až na konci května. "Těším se hlavně na rodiče, naposledy jsem je viděl o Vánocích, kdy tu byli za mnou. Hráli jsme ale zápasy a normálně trénovali, takže jsem se jim nemohl věnovat naplno. Přesto stihli návštěvu San Franciska, zajeli jsme třeba i na pevnost Alcatraz. Udělali jsme si také krásnou štědrovečerní večeři, i když kapra nahradila nějaká mořská ryba," říká.

Už se mu stýská i po přítelkyni Lindě, která s ním byla celou dobu v Oaklandu, ale před měsícem musela odjet. "S bráchou Petrem, který hraje za Mlékárnu Kunín, máme perfektní vztah a dost často si voláme, anebo píšeme maily." O dovolené zatím vůbec neuvažuje."Chci na sobě pracovat celých pět měsíců, pojedu hrát i letní americkou ligu, abych přišel do kempu v říjnu připraven co nejlépe."

Reklama