Hlavní obsah

Nadal se dál trápí. Jsem hrozně nervózní, nevěřím si, přiznal antukový král

Ještě docela nedávno bývala prakticky jakákoliv jeho porážka dříve než v semifinále senzací, v poslední době se ale brzké vyřazení bývalé světové tenisové jedničky Rafaela Nadala stává spíše pravidlem. Jeho snaha o zisk premiérového titulu v Miami skončila už ve třetím kole. Po porážce přiznal, že se pere hlavně se svojí psychikou.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Rafael Nadal v utkání proti Fernandu Verdascovi na turnaji Masters v Miami.

Článek

Nadal podlehl svému krajanovi Verdascovi, s nímž předtím prohrál jediný ze třinácti vzájemných zápasů. Podobně si s někdejším suverénem letos stihli vylepšit vzájemnou bilanci také Tomáš Berdych, Michael Berrer, Milos Raonic či Fabio Fognini. Fenomenální Španěl zkrátka není od loňské operace slepého střeva ve své kůži.

Přestože se dlouhodobě mluví především o jeho nalomeném zdraví, sám Nadal vidí příčiny současného poklesu jenom v psychice. „Nebude zase tak těžké se s tím poprat, musím se ale o to pořád snažit. Dělám, co můžu," ujišťoval.

„Není to otázkou tenisu samotného. Jde o to, abych byl při zápase uvolněný. Moje hra se během měsíce a půl hodně zlepšila. Pořád jsem ale při těch důležitých bodech hodně nervózní. Už si tolik nevěřím, že trefím míček tam, kam chci," pokračovala světová trojka.

Musím si pomoct hlavně sám

To se ostatně projevilo i na předchozím turnaji v Indian Wells, kde ve čtvrtfinále vůbec poprvé prohrál s Raonicem, přestože měl tři mečboly.

„V 90 až 95 procentech zápasů ve své kariéře jsem dokázal mít emoce pod kontrolou. A určitě to dokážu znovu. Nevím, jestli mi to bude trvat týden, půl roku nebo celý rok, ale zase se do toho dostanu. Potřebuju pomoc od svého týmu, ale především si musím pomoct sám, protože tuhle situaci za vás nikdo nezmění," uvědomuje si 28letý Španěl.

Minulý měsíc dokázal rodák z Mallorky vybojovat v argentinském Buenos Aires 46. antukový titul a k vyrovnání legendárního Guillerma Villase mu na antuce chybí už jen tři triumfy. Zároveň tak ukončil devítiměsíční čekání na turnajové vítězství, které si předtím naposledy vychutnal na Roland Garros.

„Během kariéry už jsem toho vyhrál dost na to, abych mohl říct, že už vítězit nepotřebuji. Jenže já chci dál vyhrávat, chci mít zase ten pocit, že na každém turnaji mohu zvítězit. Cítím velkou motivaci. Antuka je pochopitelně povrch, na němž jsem měl nějaké úspěchy a věřím, že na ni budu znovu dobře připraven," dodal Nadal.

Reklama

Související témata: