Hlavní obsah

Nikdy jsem neřekla, že s tenisem končím úplně, prohlásila Vaidišová

Miami

Nicole Vaidišová původně plánovala přerušit tenisovou kariéru na tak dlouho, aby vyléčila pochroumané rameno, a aby znovu popadla dech. V rozhovoru pro espn.com prozradila, že rozhodně nezamýšlela opustit kurty na téměř pět let. Přestávka, která se protáhla kvůli nepovedené operaci, jí ale nakonec přišla vhod. Do kolotoče špičkového sportu se totiž dostala příliš mladá. Teď už je ale zdravotně zcela v pořádku a zároveň má do tenisu znovu velkou chuť.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Tenistka Nicole Vaidišová v Miami v zápase proti Simoně Halepové.

Článek

Výrazný herní progres byl na Vaidišové na turnaji v Miami patrný. Bývalá sedmá hráčka světa pořádně zatápěla světové trojce a nedávné vítězce prestižního turnaje v Indian Wells Simoně Halepové. Vaidišová velkou favoritku potrápila a prohrála až po třech setech. O kolo předtím ale rodačka z Norimberka, která v Miami startovala díky divoké kartě pořadatelů, zdolala Maďarku Timeu Babosovou, což pro ni byla první výhra na okruhu WTA od února 2010.

„Bylo to příjemné. Člověk trochu zapomene, jaké to je. Myslím všechno kolem (nejkvalitnějších turnajů), jsem vděčná, že tu můžu být," řekla Vaidišová, která se na kurty vrátila na podzim loňského roku.

První operace nedopadla dobře

Během čtyř a půlleté přestávky se stihla vdát za svého tenisového kolegu Radka Štěpánka, se kterým se rozešla o tři roky později, a absolvovat dvě operace problematického ramene. „Myslela jsem, že vzít si volno na vyléčení ramene mi pomůže. Ale první operace (ve Spojených státech) nedopadla dobře, tak jsem absolvovala i druhý zákrok (v České republice). Tento proces začal před dlouhými třemi lety. Doktoři i fyzioterapeuti mi hodně pomohli, oni mají lví podíl na tom, že jsem dnes schopná zase hrát."

Vaidišová vstoupila do profesionálního tenisu v roce 2004, v té době jí bylo pouhých patnáct let. O rok později byla členkou první stovky žebříčku. Na okruhu WTA vyhrála šest titulů, probila se do semifinále French Open a Australian Open a čtvrtfinále Wimbledonu. Bolavé rameno společně se syndromem vyhoření zapříčinily, že se rozhodla kariéru přerušit.

Chtěla ustoupit a popadnout dech

„Když jsem ale přestala hrát, nikdy jsem neřekla, že jsem ukončila kariéru. Nikdy jsem neřekla, že už nebudu nikdy hrát. Jen jsem chtěla o krok ustoupit a popadnout dech. Je to těžké pro mladého člověka. Na okruhu všichni makají na 100 procent a není čas o ničem moc přemýšlet," popisovala Vaidišová. „Dospějeme příliš rychle, odmalička jsme na cestách daleko od domova. Bylo příjemné se na chvíli zastavit doma a srovnat si myšlenky," pochvaluje si zpětně.

V současnosti už ale zase žije hlavně světem tenisu. „Chci tomu dát všechno, abych pak neměla výčitky svědomí," vyznala se brzy šestadvacetiletá hráčka, která si však uvědomuje, že návrat mezi nejlepší ještě nějaký čas zabere. „Myslím, že potřebuji odehrát víc zápasů, víc turnajů. Pokud se mám posunout kupředu, musím strávit na Tour víc času, hrát turnaje brzy za sebou. Pak může přijít zlepšení," věří.

Reklama