Hlavní obsah

Nedvěd stále sní o triumfu v miliónové Lize mistrů

PRAHA

Když fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd přestupoval z římského Lazia do Juventusu Turín, věřil, že se tak přiblíží vysněnému triumfu v Lize mistrů. Poté, co 'Stará dáma' v úterý prošla do semifinále soutěže, jej od naplnění snu dělí jen tři krůčky. "Je to pořád ještě daleko, ale snad se to podaří," přál si v rozhovoru pro Právo český záložník.

Foto: ČTK

Spoluhráči z Juventusu gratulují Pavlu Nedvědovi (uprostřed) poté, co vstřelil gól Barceloně.

Článek

Nikdy jste se netajil tím, že jedním z důvodů vašeho přestupu do Juventusu z Lazia byla i reálnější možnost vyhrát Ligu mistrů. Jak blízko je splnění tohoto snu?

Je tomu tak, ale to splnění je ještě daleko, minimálně tři zápasy. Věřím však, že se to podaří.

V úterním utkání jste byl největší hvězdou zápasu v Barceloně, jaký to byl zápas z vašeho pohledu?

Nesmírně těžký, především fyzicky. Hodně jsem toho naběhal dopředu i dozadu, ale měl pro nás šťastný konec. Když se vyhraje a postoupí před plným Nou Campem, snáší se i únava mnohem lépe.

Byl to váš dosud nejlepší zápas v Lize mistrů?

Asi ano, určitě patřil k nejlepším. V tomto ročníku se mi daří i střelecky, jako záložník jsem dal už čtyři góly.

Podílel jste se na obou gólech svého týmu, přičemž první jste vstřelil. Mířil jste přesně k tyči, jak míč zapadl, nebo jste chtěl něco jiného?

Především jsem chtěl trefit branku, což se povedlo. Davids mi míč perfektně přihrál, vtrhl jsem do šestnáctky, zbavil se Anderssona a naznačil gólmanovi střelu ke vzdálenější tyči. Skutečně jsem to chtěl dát k té bližší, což se mi povedlo, ale samozřejmě potřebujete v takové chvíli i kus štěstí. Před druhým gólem při tlaku Barcelony jsem se dostal k míči u naší šestnáctky a vyvezl ho ven, dal jsem ho Zalayetovi, k němuž se pak vrátil zprava a byl z toho vítězný a postupový gól.

Radost z vás i spoluhráčů po zápase přímo tryskala, ale kdy vám bylo v utkání nejhůř?

Když byl vyloučen Davids. Říkal jsem si, že vyhrát v deseti lidech v Barceloně, která má zničující ofenzívu, je těžké. Navíc náš útok bez zraněného Trezegueta není zrovna v optimální střelecké formě. Když se šlo do prodloužení, měl jsem strach, jestli dojde na penalty a zda vydržíme. Odvážná byla myšlenka, že dáme gól. Byli jsme však správně vyhecovaní a dobře jsme zorganizovali obranu, což byl základ ke konečnému úspěchu.

Kdyby došlo na penaltový rozstřel, kopal byste?

Pokud bych byl na trávníku, tak určitě ano. Trenér neměl moc na výběr, ale jsem raději, že k tomu nedošlo.

Hovoříme ještě před tím, než poznáte soupeře pro semifinále. Přesto, koho byste si přál?

V téhle fázi si už nevyberete a navíc nás čeká lepší či šťastnější z dvojice Manchester United-Real Madrid. Osobně bych si přál Real, protože hraje hezký fotbal, což nám víc vyhovuje a navíc je obhájcem trofeje. Bylo by skvělé vyřadit Real a ve finále porazit Inter Milán nebo AC Milán, ale s chutí bych si zahrál i proti Galáskovu Ajaxu.

Reklama

Související témata: