Hlavní obsah

Kvitová je zpět a říká: Pauza byla potřebná, byla jsem neskutečně vyčerpaná

Petr MarekSport.czPrávo
Aktualizováno

Po turnaji v katarském Dauhá překvapila tenisový svět zpráva, že čtvrtá hráčka světa Petra Kvitová přerušuje sezónu. Přesně 47 dnů poté se pětadvacetiletá tenistka objevila v Prostějově mezi novináři, aby oznámila, že už je zase v plném tréninku a vysvětlila důvody, které ji k neobvyklému kroku vedly.

Trénink Petry Kvitové v ProstějověVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Problémy nastaly už loni v prosinci na začátku přípravy. Vše pak vyvrcholilo turnajem v Sydney. Sice jsem ho vyhrála, ale cítila jsem se neskutečně vyčerpaná, prázdná. Po zápase s Gajdošovou ve druhém kole jsme si sedli s týmem a začali vše řešit. Snažila jsem se všem říct, co ve mně probíhá a společně jsme začali hledat řešení a tím byla ona pauza, která minulý týden skončila. Navrhl mi ji trenér David Kotyza, který vše prodiskutoval s mým psychologem Michalem Šafářem a já souhlasila," uvedla Kvitová.

Přiznala však, že rozhodování nebylo jednoduché. „Přemítala jsem nad tím několik dnů a nocí. Přece jen, tak zásadní rozhodnutí jsem dělala poprvé. Verdikt nakonec přišel už před Dauhá. Došli jsme s týmem k závěru, že volno mi prospěje. Odjela jsem rychle za teplem a na tenis, sport, jsem vůbec nemyslela. Byl to prostě pasivní odpočinek. Věřím ale, že krok to byl správný a časem se to potvrdí," poodhalila dvojnásobná wimbledonská šampiónka další detaily toho, co prožívala. O tom, co v rámci netradičního volna konkrétně dělala, však hovořit nechtěla. „Řeknu jen to, že jsem raketu v ruce nedržela celé čtyři týdny," prozradila Kvitová.

Zároveň zdůraznila, že o konci tenisové kariéry, jak se spekulovalo, neuvažovala. „Tak daleko to opravdu nedošlo a jsem za to ráda. Po tenise by mi bylo smutno. Jsem šťastná, že jsem zdravá a můžu dál hrát," konstatovala Kvitová s tím, že comeback bude mít příští víkend, kdy bude reprezentovat Česko ve fedcupovém duelu s Francií v Ostravě.

„Myslím, že je to ten nejlepší možný návrat. Fed Cup, hlavně doma, mám strašně ráda. Zápasy v této soutěži mě vždy nakopnou, nabudí a z toho pak těžívám. Už před několika lety jsem něco podobného zažila po přípravě v Turecku a dopadlo to dobře. Poté, co jsme minulý týden začali s kondiční i herní přípravou, mám sice ještě unavené ruce, ale to snad brzy přejde. Doufám, že v Ostravě předvedu to nejlepší, čeho budu schopna. Máme hodně kvalitních hráček a tak tam na to určitě nebudu sama," konstatovala domácí jednička.

Podobnou situaci už nechtějí dopustit

„Byl jsem zvědav, v jakém stavu se Petra na kurt vrátí. A musím připustit, že jsem nečekal, že to půjde tak hladce. Deficity kondiční i herní samozřejmě má, jsem však přesvědčený, že benefity budou nakonec vyšší a pauza, kterou jsme zvolili jako nejlepší řešení, bude prospěšná. Pro hráčku, která se na okruhu WTA pohybuje už léta a neplatí to jen pro Petru, je taková forma nadechnutí normální," řekl novinářům kouč Kvitové David Kotyza.

Zároveň dodal, že to, co se stalo, bude mít vliv na úpravu programu i přípravy jeho svěřenkyně a to hlavně z důvodu, aby se podobná situace neopakovala. Do Wimbledonu to bude stejné jako loni. Pak však přijdou změny.

"Půjde o to, aby Petra netříštila síly. Řešit třeba budeme, kdo ji bude na turnaje doprovázet, mírně ubereme z fyzičky a zaměříme se více i na psychickou přípravu, na kterou nebylo tolik prostoru, ale která je nezbytná, aby vše fungovalo, jak má. Koncentrovat se také budeme jen na určité vrcholy. O tom všem právě teď podrobně diskutujeme," poodkryl zákulisí Kvitové Kotyza.

„Je to tak. Pracujeme na vylepšení všeho, co dělám. Já osobně pak především na tom, abych více vnímala svoje tělo a další věci. Zatím však v tom trochu tápu. Potřebuji, aby mi můj tým pomohl. Postupně už ale jdeme dál. Nejsem prostě normální hráčka. Nikdy nebudu hrát konzistentně jako například Wozniacká. Trénuji také méně než jiné tenistky. Proto se chci soustředit jen na některé vrcholy a to i na úkor žebříčkového postavení," uzavřela Kvitová.

Reklama

Související témata: