Hlavní obsah

Nejlepší tenista v historii? Sampras má jasno

Laver, Connors, Borg, McEnroe, Agassi, Lendl, Nadal. Co jméno, to pojem, vybrat krále tenisové historie by dalo fušku. Další legenda Pete Sampras však nepochybuje: nejlepším tenistou všech dob je švýcarský fenomén Roger Federer. Třiačtyřicetiletý Američan, který ve své oslnivé kariéře vyhrál 14 grandslamových turnajů, to uvedl v rozhovoru pro server tennisworld. „Nejkomplexnější hráč, jakého jsem kdy viděl," vyložil Sampras.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší světová tenisová jednička Pete Sampras na exhibici v Číně.

Článek

Podle rodáka z Potomacu v Marylandu o Federerově dominanci nejlépe hovoří jeho čísla.  Švýcarovi patří řada rekordů, jen namátkou: se 17 tituly v singlu na grandslamových turnajích je neúspěšnějším tenistou vůbec, na majorech docílil nejvyššího počtu vítězství, na Turnaji mistrů triumfoval šestkrát a v žebříčku ATP strávil v čele pořadí dvouhry nejdelší období - 302 týdnů. Během kariéry vydělal na prize money přes 85 miliónů dolarů.

„Jeho styl je jedním slovem fantastický. Má fenomenální forhend, skvěle se pohybuje, umí útočit i hrát od základní čáry. Hraje skvěle na všech površích. Myslím, že na kurtu dominuje mnohem více, než jsem to ve své době dovedl já. Je skutečným tenisovým ambassadorem," pravil uznale Sampras, jenž stejně jako Federer sedmkrát dobyl slavný Wimbledon a pětkrát zdvihl nad hlavu trofej pro šampióna US Open.

Federer vyhrál všechny grandslamové turnaje

Jen v Paříži „pistolník Pete" nikdy neuspěl. To rodák z Basileje po triumfu v Paříži v roce 2009 zkompletoval jako šestý v historii kariérní Grand Slam. Od roku 2012 však už žádný další titul na turnajích velké čtyřky nepřidal.

„Není divu, když stárnete, všechno jde mnohem složitěji. Rogerovi je třiatřicet, má rodinu, na okruhu už působí řadu let. Pak ty špatné dny přicházejí častěji. Jako třeba letos v Austrálii," připomněl Sampras zaváhání čtyřnásobného šampióna z Melbourne, který se letos poprvé po čtrnácti letech poroučel již ve 3. kole poté, co nestačil na Itala Andrease Seppiho.

„Také jsem zažil něco podobného, už jen třeba s cestováním a aklimatizací po leteckých přesunech z kontinentu na kontinent se tělo srovnává mnohem hůř. Řada hráčů po třicítce s tenisem skončila, snad jen Jimmy Connors dokázal pokračovat na vysoké úrovni i po dosažení této hranice. Ale Roger tenis stále miluje a je jeho výsadním právem dělat to, co chce," uzavřel Sampras na adresu aktuální dvojky světového žebříčku ATP.

Souhlasíte se Samprasem, že Federer je nejlepším tenistou všech dob?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
Celkem hlasovalo 7899 čtenářů.

Reklama