Hlavní obsah

Tenistka Šafářová je letošní první vítězkou křišťálové tretry

Ostrava

Ještě dřív, než se české tenistky vydaly v úterý na tenisový kurt v ostravské ČEZ Aréně trénovat na víkendové semifinále Fed Cupu proti Francii, odskočily si na nedaleký atletický ovál. Trio Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová si to na čtyřsetmetrové trati rozdaly o křišťálovou tretru, kterou si z Ostravy má právo odvézt pouze vítěz atletického mítinku Zlatá tretra. Chyběla jen Petra Kvitová připravující se na odpolední trénink.

Tenistky běží závod na 400 mVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Po překonání určitých potíží se startovacími bloky vyrazilo tenisové trio směrem k cíli, který jako první v „drtivém finiši" protnula v čase 1:31 vteřin jako první Lucie Šafářová. „Ten finiš, to bylo na krev, ale Lucka prostě zabrala," gratulovala vítězce Barbora Strýcová, která se s Karolínou Plíškovou dělila o druhou příčku. „Je to hezké si tu tretru podržet, jinak bych ji nezískala," svěřovala se naoko dojatá vítězka.

Všechny tři běžkyně si v úterý dopoledne na ostravském městském stadiónu, kde se za necelé dva měsíce uskuteční 54. ročník Zlaté tretry, vytvořily osobní rekordy. „Vzhledem k tomu, že jsme to běžely poprvé v životě, tak to tak bude," smály se všechny.

A všechny tři se také shodly na tom, že pokud by měly znovu zakleknout do bloků, tak jedině na kratší trati. „Čtyři sta metrů je docela dost, jedno kolo stačilo," vydýchávala se Plíšková. „V půlce už začneš normálně tuhnout a jde na tebe mdlo," popisovala zážitky z premiérového závodu na čtvrtce Strýcová, která jako jediná nazula před startem poprvé v životě i běžecké tretry. „Ty mě hnaly dopředu samy. Bylo to takové lepší, hezky to skákalo," líčila Strýcová.

Výkon českých tenistek okomentoval i český rekordman na této trati Pavel Maslák. K jeho času 44.79 se děvčata ani nepřiblížila, přesto si od něj vysloužily uznání. Tipoval 1:35, o čtyři vteřiny rychlejší čas ho překvapil. „Skvělé. Kdyby nevypustily závěr, mohlo to být i pod minutu a půl," glosoval Maslák.

Reklama

Související témata: