Hlavní obsah

Němky chtějí po roce znovu do finále Fed Cupu, v cestě stojí Rusky

Soči

Německé tenistky touží po 22 letech ukončit čekání na fedcupový titul. Loni neuspěly v Praze ve finále proti českému týmu a letos si teoreticky můžou duel zopakovat. K tomu ale musí o víkendu porazit v semifinále Rusky a český výběr zase doma zvládnout roli favorita a postoupit přes Francii.

Foto: Mic Smith, ČTK/AP

Němka Angelique Kerberová ve finále v Charlestonu s Američankou Madison Keysovou, kterou porazila 6:2, 4:6, 7:5.

Článek

Němky mají na semifinále podobně jako Češky tři hráčky z elitní světové dvacítky a jejich kapitánka Barbara Rittnerová s nominací na dvouhry překvapila. V sobotu nechá v Soči odpočívat světovou jedenáctku Andreu Petkovicovou i čtrnáctku Angelique Kerberovou, místo nich nasadila Sabine Lisickou (19. v žebříčku WTA) a Julii Görgesovou (63.). Proti nim za domácí nastoupí Světlana Kuzněcovová (24.) a Anastasia Pavljučenkovová (38.)

"Naše jednička a dvojka přijely do Ruska z amerického Charlestonu až během týdne a bylo by to pro ně těžké," vysvětlila Rittnerová své rozhodnutí. "Mám k dispozici další dvě skvělé a čerstvé hráčky. Máme silný tým a věříme si. Teď máme rozdanou sobotu a pak se podle vývoje utkání rozhodneme, jak to bude v neděli," doplnila.

Ruské tenistky se těšily na pomoc Marie Šarapovové. Druhá hráčka světa se ale z utkání na antuce nakonec omluvila kvůli nedávnému zranění nohy.

"Na antuce hraju ráda, i když by asi bylo lepší, abych měla za sebou už pár turnajů," řekla Kuzněcovová, vítězka antukového Roland Garros z roku 2009.

Německo vyhrálo Fed Cup v letech 1987 a 1992. Rusky získaly pohár čtyřikrát, naposledy v roce 2008. V roce 2011 nestačily ve finále v Moskvě na české tenistky a předloni způsobily ostudu. Tehdejšímu kapitánovi Šamilu Tarpiščevovi se omluvilo jedenáct hráček a jedničkou byla až 136. hráčka světa Alexandra Panovová.

Reklama

Související témata: