Hlavní obsah

Česko - Francie 2:0Šafářová utekla z pěti mečbolů, Kvitová nezaváhala. Češky mají nakročeno do finále

Ostrava
Aktualizováno

České tenistky dělí jediný bod od toho, aby si stejně jako loni zahrály finále Fed Cupu. Po Lucii Šafářové, která ve druhém setu zápasu s Garciaovou utekla z pěti mečbolů, aby následně duel otočila, přidala proti Francii druhou výhru i Petra Kvitová. Česká jednička, která nastoupila k zápasu po měsíc a půl dlouhé pauze, zdolala Mladenovicovou 6:3 a 6:4. Svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály tak v Ostravě po prvním hracím dni vedou 2:0 na zápasy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Česká tenistka Petra Kvitová během semifinále Fed Cupu proti Francouzce Mladenovicové.

Článek
Fotogalerie

České tenistky mají šanci postoupit do finále Fed Cupu počtvrté během pěti let. V letech 2011, 2012 a 2014 získaly titul.

V neděli by měla nastoupit od 12:00 Kvitová proti Garciaové, ale je možné, že francouzská kapitánka Amélie Mauresmová pošle proti české jedničce na kurt Alizé Cornetovou. V závěrečné dvouhře by se měly střetnout Šafářová s Mladenovicovou a za případného stavu 2:2 by rozhodovala o vítězkách čtyřhra. Francouzské tenistky už letos obrat z 0:2 na 3:2 předvedly, a to v prvním kole v Itálii.

Téměř dva sety tahala světová třináctka Šafářová v duelu s Garciaovou za kratší konec. Jednadvacetiletá Francouzka, 29. hráčka světa, hrála agresivně, dostávala českou tenistku pod tlak, sama výborně podávala a diktovala tempo.

První set ztratila Šafářová po brejku v desáté hře a ve druhé sadě se ocitla na pokraji prohry za stavu 4:5. Postupně odvrátila pět mečbolů, ten poslední esem. Set získala v tie-breaku poměrem 7:1 a rozehrála se, zatímco Garciaová se zlomila. V rozhodujícím setu Šafářová dominovala a Francouzce vehnala slzy do očí. Česká tenistka tak v domácím prostředí vyhrála ve Fed Cupu posedmé za sebou a celkově si vylepšila před českými fanoušky na 9:1.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová nastoupila ke svému prvnímu zápasu od konce února. Proti Mladenovicové měla problém hned v první hře, ale brejkbol odvrátila a dál podávala i hrála ve výměnách solidně. Nepředvedla oslnivý výkon, ale dostatečně kvalitní, aby 58. hráčku světa zdolala. K zisku první sady jí stačil jeden využitý brejkbol. Ve druhém sice jednou přišla o podání, ale Francouzce vzala servis dvakrát.

"Byl to těžký zápas, hrála jsem po delší době a nevěděla, co od sebe čekat. Jsem ráda, jak jsem to zvládla. Lucka mi pomohla, že přinesla první bod," řekla Kvitová České televizi. Ve Fed Cupu má výtečnou bilanci sobotních zápasů 14:1.

Pětadvacetiletá Kvitová vynechala turnaje v Indian Wells a v Miami a měsíc kvůli únavě odpočívala. Do zápasu s Francií nastoupila po třech týdnech tréninku.

I Rusky vedou 2:0 na zápasy

2:0 na zápasy vedou v druhém semifinále i Rusky nad Němkami. V Soči se o to postaraly Světlana Kuzněcovová a Anastasia Pavljučenkovová. Pokud Rusky přidají v neděli třetí bod a slibně rozehraný duel s Francií dotáhnou i české tenistky, v listopadu se týmy v repríze moskevského finále z roku 2011 utkají o celkový triumf na české půdě.

První ruský bod získala Kuzněcovová po výhře 6:4, 6:4 nad Julií Görgesovou. Papírově nejslabší německá hráčka nastoupila poté, co se kapitánka Barbara Rittnerová rozhodla šetřit své největší opory Andreu Petkovicovou a Angelique Kerberovou. Ty se po středečním příletu z turnaje v Charlestonu potýkají s časovým posunem.

Devětadvacetiletá Kuzněcovová splnila roli favoritky a připsala si 27. vítězství ve Fed Cupu, čímž se stala nejúspěšnější ruskou tenistkou v historii. Odpoutala se tak od tria Jelena Dementěvová, Jelena Lichovcevová a Jelena Makarovová.

Vyrovnat po prvním dnu mohla Sabine Lisická, ovšem prohrála 6:4, 6:7 a 3:6 s Pavljučenkovovou. Světovou devatenáctku musel především mrzet neproměněný mečbol za stavu 6:5 ve druhém setu. Pokud Němky chtějí zopakovat svou loňskou finálovou účast, musejí v neděli vyhrát obě dvouhry i čtyřhru.

Fed Cup - semifinále: Česko - Francie 2:0 po prvním dnu (Ostrava)
Šafářová - Garciaová 4:6, 7:6, 6:1
Kvitová - Mladenovicová 6:3, 6:4
Fed Cup - semifinále: Rusko - Německo 2:0 po prvním dnu (Soči)
Kuzněcovová - Görgesová 6:4, 6:4
Pavljučenkovová - Lisická 4:6, 7:6 (7:4), 6:3

Reklama

Související témata:
  5 : 2 Kosťuková - Vondroušová 5 : 2 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články