Hlavní obsah

Tenistka Vaidišová vyhrála v Tokiu svůj čtvrtý turnaj WTA

TOKIO

Šestnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová vyhrála turnaj v Tokiu a během osm dnů tak oslavila druhý triumf na okruhu WTA. Ve finále s o rok starší Tatianou Golovinovou získala Vaidišová první set v tie-breaku, ve druhém její francouzská soupeřka vzdala zápas po páté hře kvůli zranění nohy. Česká jednička vyhrála čtvrtý turnaj WTA v kariéře.

Článek

Před triumfem v Tokiu se Vaidišová minulou neděli radovala z vítězství v Soulu. V japonské metropoli ale vyhrála poprvé turnaj kategorie Tier III a za odměnu dostala 27.000 amerických dolarů a 120 bodů, díky čemuž by se mohla poprvé v kariéře v pondělním vydání žebříčku WTA posunout do elitní dvacítky.

"Jsem opravdu šťastná, mám za sebou dva skvělé týdny," řekla Vaidišová na tiskové konferenci. "Je úžasné, že mám zase dva titulu v roce a ještě k tomu za sebou," řekla tenistka. Z loňska má Vaidišová na kontě tituly z Vancouveru a Taškentu. Ve finále turnaje WTA zatím neuspěla pouze jednou, když letos v květnu v Istanbulu podlehla pozdější wimbledonské vítězce Venus Williamsové ze Spojených států amerických.

Třetí nasazená Golovinová si nechala ošetřit achilovku za stavu 1:3 ve druhé sadě a pak v šesté hře. "Probudila jsem se s bolestí a teď už to nešlo," řekla moskevská rodačka, která vzdala zápas poprvé v kariéře. "Hrála jsem dobrý zápas a je opravdu škoda, že to takhle skončilo. Ale myslím, že bych stejně vyhrála," řekla turnajová dvojka Vaidišová.

Servis byl oporou

Česká tenistka se opět opírala o kvalitní servis a ve výměnách se snažila o vítězné míče. Ve druhém setu získávala převahu. "Už bych to asi dotáhla, i když to jsou jenom úvahy," řekla. Neměla dojem, že by měla soupeřka problémy. "Pohybovala se velmi dobře a doběhla mnohdy skoro nechytatelný balon," dodala Vaidišová.

Jednadvacátá hráčka světa v tokijském finále vyhrála letos čtyřicátou dvouhru, přičemž jich prohrála jen 14. "Hraji vyrovnaněji než loni, kdy jsem měla dobrý týden, ale pak se zhoršila," řekla Vaidišová. "Zlepšila jsem se herně, ale pořád vím, že mám dost na čem pracovat. Ale s progresem jsem docela spokojená," dodala.

Duel patřil co do věkového průměru finalistek k nejmladším v historii WTA. Jen v šesti zápasech o titul se utkaly hráčky s nižším součtem svých roků - rekordem je finále v San Diegu z roku 1991, kde proti sobě nastoupily Jennifer Capriatiová (15 let a 4 měsíce) a Monica Selešová (17 let a osm měsíců). Finalistkám v Tokiu bylo dohromady 34 let a jeden měsíc.

"Přichází nová tenisová vlna a doufám, že diváci v budoucnu uvidí mnohem více a ještě lepšího tenisu," řekla Vaidišová.

Výsledek - ženy:
Dvouhra - finále: Vaidišová (2-ČR) - Golovinová (3-Fr.) 7:6 (7:4), 3:2 skreč.

Reklama

Související témata: