Hlavní obsah

Štěpánek - Trinker 6:2, 6:2Štěpánek se poprvé od loňského září vrátí v Mnichově na okruh ATP

Tenista Radek Štěpánek se poprvé od zářijového US Open představí v hlavní soutěži na okruhu ATP. Na antukovém turnaji v Mnichově vyhrál v pondělí i třetí zápas v kvalifikaci a završil tak návrat po sedmiměsíční zdravotní pauze, během níž se ve světovém žebříčku propadl mimo elitní stovku na 120. místo. Tenistky Denisa Allertová a Kateřina Siniaková postoupily na turnaji v Praze do 2. kola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězné gesto Radka Štěpánka.

Článek

Šestatřicetiletý daviscupový reprezentant si loni v září zranil v semifinále týmové soutěže záda, vstup do nové sezóny mu pak překazily problémy s pravou nohou. První soutěžní zápas absolvoval před dvěma týdny na challengeru v Sarasotě, duel s osmnáctiletým Jaredem Donaldsonem ale na Floridě prohrál.

V Mnichově se vítěz pěti turnajů ATP v kvalifikaci postupně utkal se Slovákem Ivem Klecem, Němcem Danielem Brandsem a dnes postup dovršil vítězstvím nad Bastianem Trinkerem z Rakouska. Soupeře pro 1. kolo hlavní soutěže se Štěpánek teprve dozví.

Vondroušová, letošní vítězka čtyřhry na juniorce Australian Open, dostala do kvalifikace divokou kartu a málem ji využila v premiérovou účast v hlavní soutěži na okruhu WTA. Dva zápasy vyhrála, ale ve třetím podlehla Dance Koviničové z Makedonie 5:7 a 6:7.

Allertová i Siniaková jsou v Praze ve druhém kole

Denisa Allertová využila divokou kartu a vyhrála zápas 1. kola na pražském turnaji WTA, který se na české území vrátil po pěti letech. Allertová dnes na antuce v pražské Stromovce porazila na J&T Banka Prague Open Coco Vandewegheovou z USA ve dvou setech 6:4 a 6:1. Uspěla i Kateřina Siniaková, která porazila šestou nasazenou Rumunku Irinu Beguovou dvakrát 6:3.

V duelu s Vandewegheovou získala Allertová skalp 37. hráčky světového žebříčku. "Je vidět, že i s takhle vysoko postavenými hráčkami můžu hrát, a je to pro mě super úspěch," radovala se dvaadvacetiletá tenistka. "Snažila jsem se nedělat tolik chyb. Ona měla dobrý servis, ale postupně jsem se do toho dostávala a v důležitých stavech jsem byla silnější v hlavě," řekla po utkání dlouhém hodinu a třináct minut.

Allertová vyhrála zápas v hlavní soutěži na WTA poprvé od lednového Australian Open. Pak si zahrála poprvé Fed Cup, ale v dalších měsících ji srážely zdravotní problémy. "Hlavně únor nebyl nic moc. Byla jsem zraněná a poté ještě ležela, protože jsem měla zimnici a horečku," řekla. Doufá, že v Praze by se mohla zvednout. "Musím zaklepat, že všechno zatím drží, a doufám, že to tak bude i dál," řekla.

Ve druhém kole se 103. hráčka světa Allertová střetne s pátou nasazenou Alizé Cornetovou z Francie. S tou letos prohrála právě v Melbourne. "Musím se připravit na dlouhý a těžký zápas a udělat něco líp než předtím," řekla Allertová.

Siniaková nevstoupila do zápasu s Beguovou (33. WTA) dobře a hned si prohrála podání, ale pak vývoj setu i zápasu zlepšenou hrou otočila. "Jsem strašně moc ráda. Věděla jsem, že to je hratelný, a hrála jsem slušně," radovala se Siniaková.

Spokojená byla i bývalá světová čtyřka Helena Suková, která je od loňského listopadu poradkyní v týmu osmnáctileté hráčky. "To byl první zápas, po kterém jsem víc spokojená. Podstatný je pro mě výkon, ukázala, co umí. Jsem ráda, že to dokázala doma, kde je tlak větší než v zahraničí," řekla Suková v České televizi.

Hlavní hvězdy turnaje, světová třináctka Lucie Šafářová, čtrnáctka Karolína Plíšková a dvaadvacítka Barbora Strýcová, které jsou prvními třemi nasazenými, zasáhnou stejně jako Tereza Smitková a Klára Koukalová do hry v úterý. Hrát bude druhý den turnaje i Lucie Hradecká, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace.

Hradecká postoupila z kvalifikace, Vondroušová ne

Hradecká v Praze v závěrečném třetím kole kvalifikace porazila Bulharku Sesil Karatančevovou dvakrát 6:4. "Byl to hodně nervózní zápas, byla jsem stažená. Přeci jen hrajeme doma, přišli se podívat rodiče, kamarádi a děti ze školičky a nechtěla jsem dělat zbytečné chyby, abych jim nedělala špatný vzor," řekla Hradecká.

Hráčka štvanického klubu I. ČLTK ale ze začátku hodně kazila a musela otáčet z 1:4. "Měla jsem pocit, že mi to buď letí do sítě nebo dám centimetr aut. Bylo to možná malinko smolný a nevěděla jsem, jak míč kontrolovat. Proto jsem ráda, že se mi to povedlo otočit," oddechla si nedávná finalistka z Charlestonu. "V té formě bych se chtěla představit i doma. Chci se tady ukázat v lepším světle," řekla.

Kvalifikace na tenisový turnaj mužů v Mnichově:
Štěpánek (ČR) - Trinker (Rak.) 6:2, 6:2
Dvouhra - 1. kolo:
Estrella (Dom. rep.) - Troicki (Srb.) 7:6 (7:4), 6:4
A. Zverev - Becker (oba Něm.) 4:6, 6:1, 6:2
Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 tisíc dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (ČR) - Beguová (6-Rum.) 6:3, 6:3,
Allertová (ČR) - Vandewegheová (USA) 6:4, 6:1
Čang Šuaj (Čína) - Kuzněcovová (4-Rus.) 6:4, 6:3
Hercogová (Slovin.) - Watsonová (Brit.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:5)
Cornetová (5-Fr.) - Schmiedlová (SR) 6:3, 6:3
Vesninová (Rus.) - Čepelová (SR) 6:2, 6:1
Kruničová (Srb.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:0
Wickmayerová (Belg.) - Giorgiová (It.) 4:6, 6:3, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo:
K. Bondarenková, Hrdinová (Ukr./ČR) - Vaňková, Vondroušová (ČR) 6:4, 6:3
Brengleová, Husárová (USA/SR) - Kaniaová, Krejčíková (Pol./ČR) 6:2, 6:7 (3:7), 10:6
Koukalová, Smitková (ČR) - Duševinová, Hlaváčková (3-Rus./ČR) 6:3, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Istanbulu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Bellucci (Braz.) - Južnyj (7-Rus.) 7:6 (7:5), 6:3
Golubjov (Kaz.) - Basilašvili (Gruz.) 6:1, 6:3
Tenisový turnaj žen v Marrákeši (antuka, dotace 250 000 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
A. K. Schmiedlová (SR) - Solerová (Šp.) 6:4, 6:4
Arruabarrenaová (Šp.) - Naraová (Jap.) 7:6 (7:3), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Foretzová, Parmentierová (Fr.) - Panovová, Voráčová (3-Rus./ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 42 500 euro):
Dvouhra - 1. kolo:
Pavlásek - Rikl (oba ČR) 6:3, 7:5
Pouille (1-Fr.) - Kolář (ČR) 6:3, 7:5
Delič (4-Chorv.) - Poljak (ČR) 6:2, 6:4
De Greef (Belg.) - Pospíšil (ČR) 5:7, 7:6 (7:3), 6:3
Authom (5-Belg.) - Torebko (Něm.) 6:1, 4:6, 6:3
Couacaud (Fr.) - Molchanov (7-Ukr.) 7:5, 6:3
Podlipnik-Castillo (Chile) - Ignatik (Běl.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:2
Cachin (Arg.) - Mertens (Belg.) 6:3, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Čorič (Chorv.) - Chardy (6-Fr.) 6:2, 6:4
Muller (8-Luc.) - Silva (Portug.) 6:3, 3:6, 6:1
Krajinovič (Srb.) - Gonzalez (Kol.) 6:3, 6:3
Hasse (Niz.) - Berankis (Lit.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4

Reklama