Hlavní obsah

Hradecká je zdravá a znovu ve stovce dvouhry

Praha

Fungující tělo stojí za návratem tenistky Lucie Hradecké do elitní stovky žebříčku dvouhry po dvaceti měsících. Novou energii dodává pražské rodačce i změna jídelníčku, na kurtu se znovu cítí fit a znovunabytou singlovou formu ukazuje nyní na turnaji v Praze, kde už vyhrála tři zápasy a uspěla v kvalifikaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Hradecká.

Článek

"Jsem zdravá, to je nejdůležitější," hlásila v pondělí Hradecká s širokým úsměvem po postupu do hlavní soutěže na kurtech pražské Sparty.

Slávu si Hradecká vydobyla především ve čtyřhře, v které vyhrála osmnáct titulů včetně grandslamových Roland Garros a US Open a získala stříbro na olympiádě v Londýně 2012. I ve dvouhře ale patří svým tenisem do elitní stovky.

Jenomže loni skoro nehrála na okruhu WTA turnaje ve dvouhře. Řešila různé zdravotní neduhy. "Poslední dva roky jsem měla od všeho něco - opakovaně antibiotika, záněty a loni od března jsem se trápila s loktem," vypočítala, co ji limitovalo.

Hráčka pražského I. ČLTK si nechala udělat testy u Petra Havlíčka a od prosince změnila stravu. Začala jíst bezlepkové potraviny a vynechala vejce a mléko. "Cítím se líp a tělo daleko líp regeneruje. Po dlouhých zápasech mě vždy druhý den všechno bolelo, ale teď vstanu a jsem docela v pohodě," pochvaluje si.

Dohromady se dal také loket a povedla se příprava. "Nemusím omezovat tréninky a řešit, jestli dám o deset dvacet servisů víc. Cítím se dobře na kurtu a od toho se to odvíjí. Dobře se hýbu a když vyhraju víc zápasů, člověk si víc věří," řekla.

Hradecká: Můžeme postavit dva tři fedcupové týmy

Výsledky přicházely od začátku sezóny. V Melbourne šokovala výhrou v 1. kole grandslamového Australian Open nad pátou nasazenou Srbkou Anou Ivanovičovou. Vše vyvrcholilo v americkém Charlestonu, kde začátkem dubna postoupila z kvalifikace do semifinále a v žebříčku se vyhoupla ze 157. místa na aktuální 74. pozici.

Skoro třicetiletá Hradecká věřila, že stále má síly na tenis, aby se mohla řadit ve dvouhře do stovky. "Nad tím se nepřemýšlí. Byla jsem jednačtyřicátá (v roce 2011) a věděla jsem, že když budu zdravá a budu makat, tak tenis na to mám. Všichni mi to okolo říkali, že bych měla být někde jinde a povedlo se," řekla.

Hradecké ani nevadí, že se zatím musí do hlavních soutěží prokousávat kvalifikacemi, tak jako v Praze. "Když se daří a vyhrává se, tak to ani nepřijde. Občas je lepší projít kvalifikací, člověk se rozehraje. A já jsem ráda, když hraju víc zápasů, mám lepší pocit z kurtů i ze hry a hraju pak líp," řekla.

V Praze se divákům představí jen ve dvouhře. S Andreou Hlaváčkovou, s níž vybojovaly olympijské stříbro v Londýně, se do čtyřhry nepřihlásily. Obnovenou spolupráci páru H+H si ale pochvaluje. "Během americké šňůry jsme byly v Miami v semifinále. Začíná se to lepšit, je to na dobré cestě, že člověk odehraje víc zápasů. Doufám, že v Paříži by semifinále mohlo být," odhadovala Hradecká.

Pro závěr sezóny může mít jednu extra motivaci. Češky jsou počtvrté za uplynulých pět let ve finále Fed Cupu a Hradecká byla ve třech předešlých letech vždy členkou vítězného týmu. "Můžeme teď klidně postavit dva tři fedcupové týmy," připomněla velkou konkurenci v českém týmu. "Určitě bych byla ráda, když to vyjde. Bylo by to hezký, ale každopádně se přijedu podívat," plánovala.

Reklama