Hlavní obsah

Karolína Plíšková - Wickmayerová 6:4, 7:5Plíšková postoupila do finále, v Praze vyhraje Češka

Praha
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková si zahraje o titul na turnaji J&T Banka Prague Open. Nejvýše nasazená hráčka v dnešním semifinále ve Stromovce zdolala Belgičanku Yaninu Wickmayerovou 6:4, 7:5 a je jasné, že při návratu akce WTA na české území po pěti letech získá titul domácí tenistka. V sobotním finále se Plíšková totiž utká s Lucií Hradeckou, jež se znovu pod dvou letech dostala do finále dvouhry turnaje WTA. Pražská rodačka zdolala krajanku Kateřinu Siniakovou 6:2, 4:6 a 6:4.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Karolína Plíšková na pražském turnaji.

Článek

Světová čtrnáctka Plíšková může získat čtvrtý titul v kariéře. Ve finále je celkově podeváté a letos už potřetí. Začátkem roku neuspěla v boji o titul v Sydney, kde prohrála s krajankou Petrou Kvitovou, a ani v březnu v Dubaji.

"Jsem ráda, že jsem ve finále," řekla Plíšková v České televizi. "Pro lidi je super, že to bude český finále," podotkla třiadvacetiletá Plíšková.

Předchozí turnaj WTA na českém území, který se hrával na Štvanici a skončil v roce 2010, měl českou vítězku před sedmnácti lety, kdy triumfovala Jana Novotná.

V semifinále s Wickmayerovou (92. WTA) rozhodla Plíšková o zisku prvního setu díky jedinému brejku. "Hraješ jako chlapák," pochválil hráčku její trenér Jiří Vaněk o pauze mezi gamy. Ve druhém setu Plíšková prohrávala 1:3, ale otočila na 5:3. Za stavu 5:4 ještě zápas nedokázala při svém podání ukončit, ale o dvě hry později už ano.

"Poprvé jsem tady vyhrála na dva sety, ale nebylo to tak lehký, jak to vypadalo. V koncovce jsem zahrála líp trošku," zhodnotila Plíšková zápas a pochvalovala si servis. "Dnes mě podržel, protože údery nebyly nic moc," řekla autorka 11 es.

Plíškovou hnalo za výhrou zcela zaplněné hlediště centrkurtu. Zájem o semifinále předčil očekávání, kapacita 2500 míst nestačila a areál musel být uzavřen.

Hradecká ocenila soupeřku

Hradecká mohla osmnáctiletou Sinniakovou porazit ve dvou setech, ale ve druhé sadě výhodu brejku neudržela. Zápas rozhodla až ziskem dvou her v řadě na konci třetího setu. "Bylo to strašně těžký utkání, protože Katka hrála výborně. Skvěle se pohybuje, dokázala vracet moje rány a všechny gamy byly těsný," řekla Hradecká.

Siniaková hrála své druhé semifinále na WTA v kariéře a díky tomu si vylepší žebříčkové postavení. Poprvé se dostane mezi sedmdesátku. "Za semifinále jsem ráda, byl to tady malinko cíl. Budu makat a snad to příště bude lepší," řekla.

Chuť si Siniaková spravila odpoledne ve finále čtyřhry, v které se Švýcarkou Belindou Bencicovou porazily Evu Hrdinovou s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou po setech dvakrát 6:2. Navázala tak na loňský triumf z Taškentu, kde triumfovala se Srbkou Alexandrou Kruničovou. Bencicová získala první deblový titul.

Rosolův zápas přeložen na sobotu

Čtvrtfinálový zápas Lukáše Rosola s Andym Murraym se dnes na antukovém turnaji v Mnichově neuskuteční. Plánovaný program totiž narušil déšť a pořadatelé už duel českého tenisty s prvním nasazeným Britem přeložili na sobotní ráno.

Podle nového rozpisu by měl Rosol nastoupit proti třetímu hráči světového žebříčku v sobotu v 10:00, vítěze jejich duelu by odpoledne ještě čekalo semifinále. Finále je na programu v neděli.

Pavlásek vyřadil v Ostravě jedničku

Dvacetiletý tenista Adam Pavlásek se postaral na challengeru v Ostravě o překvapení vyřazením nasazené jedničky. Nad Francouzem Lucasem Pouillem, hráčem první stovky, zvítězil 6:4, 7:6 a na antuce v Komenského sadech si zahraje semifinále.

Pro Pavláska, aktuálně 263. hráče žebříčku ATP, je výhra nad Pouillem (95.) jedním z největších úspěchů v kariéře. O své první challengerové finále si zahraje se Španělem Danielem Muňozem-De La Navou. Ve dvouhře je Pavlásek už od druhého kola posledním českým hráčem v pavouku.

Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 6:4, 7:5
Hradecká - Siniaková (obě ČR) 6:2, 4:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Bondarenková, Hrdinová (Ukr./ČR) 6:2, 6:2.
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pavlásek (ČR) - Pouille (1-Fr.) 6:4, 7:6 (7:3)
Ramírez (8-Šp.) - Kovalík (SR) 7:5, 6:4
Cervantes (Šp.) - Martin (SR) 6:4, 6:4
Muňoz (Šp.) - Podlipnik (Chile) 7:5, 6:1.
Semifinálové dvojice:
Pavlásek - Muňoz
Ramírez - Cervantes.
Tenisový turnaj žen v Marrákeši (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Babosová (Maď.) - Mladenovicová (Fr.) 6:4, 6:4
Svitolinová (4-Ukr.) - A. K. Schmiedlová (7-SR) 6:0, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Babosová, Mladenovicová (1-Maď./Fr.) - Siegemundová, Zaněvská (Něm./Ukr.) 6:1, 7:6 (7:5).
Tenisový turnaj mužů v Istanbulu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Gimeno (Šp.) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:3
Schwartzman (8-Arg.) - Giraldo (4-Kol.) 0:6, 6:2, 6:2
Dimitrov (2-Bulh.) - Dodig (Chorv.) 6:4, 6:3
Cuevas (3-Urug.) - Bellucci (Braz.) 7:5, 6:3
Semifinálové dvojice: Federer - Schwartzman, Cuevas - Dimitrov
Tenisový turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kyrgios (7-Austr.) - Haase (Niz.) 6:3, 6:4
Gasquet (5-Fr.) - Almagro (Šp.) 6:1, 7:6 (7:4)
García-López (Šp.) - Čorič (Chorv.) 6:3, 7:6 (7:4)
Carreňo (Šp.) - Müller (8-Luc.) 6:2, 6:4.
Semifinálové dvojice:
Kyrgios - Carreňo, Gasquet - García-López.

Reklama

Související témata: