Hlavní obsah

Kvitová cítí pozitivní energii, z Williamsové respekt neměla

Madrid/Praha

Možná nečekaně, ale přesvědčivě dnes tenistka Petra Kvitová porazila v semifinále turnaje v Madridu Serenu Williamsovou. Před zápasem neměla ze světové jedničky přehnaný respekt a Američanku zdolala poprvé v kariéře.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Petra Kvitová má šanci v Madridu obhájit trofej z roku 2011.

Článek

Serena Williamsová přitom šla do zápasu s Kvitovou letos neporažená jako jasná favoritka. Česká tenistka přesto nebrala utkání tak, že může jen překvapit. "Odehrála jsem tady poslední dny už docela dobré zápasy a byla jsem připravena hrát i se Serenou," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru. "Věděla jsem, že měla problémy s Azarenkovou a že by byla suverénní, tak to tak úplně nebylo. Věděla jsem, že šance vyhrát byla a jsem ráda, že jsem ji využila."

Na španělské antuce nad Williamsovou zvítězila 6:2 a 6:3. Od Američanky pak slyšela u sítě pochvalu a přání hodně štěstí do finále. "Serena je pak i v šatně v pohodě," řekla česká jednička. "První výhra nad ní potěší, ještě mě čeká finále, proto se tím nechci extra rozhodit a moc si to užívat," řekla Kvitová.

Do utkání vstoupila v roli outsiderky, což se jí v posledních letech nestává. Jako světová čtyřka a dvojnásobná wimbledonská vítězka bývá favoritkou. "Tohle je ojedinělá výjimka. Když hraju se Serenou, tak je ona favoritka. Ale nechtěla jsem tam jít a hrát jen pro radost a jen si to moc užívat. Chtěla jsem vyhrát a odehrát další dobrý zápas, aby turnaj ještě neskončil," uvedla Kvitová.

Dobrá nálada se promítá do hry

Vítězství nad Serenou Williamsovou jí může dodat další chuť do hry při návratu k tenisu po pauze, kterou si v letošní sezóně dala. "Důležité je, že nemám negativní myšlenky, ale snažím se být pozitivní, mít pozitivní energii a to tam je. To je důležité," pochvalovala si svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

Kvitová si vzala odpočinek kvůli únavě koncem února na téměř dva měsíce. Vrátila se v polovině dubna při Fed Cupu, pak prohrála svůj první zápas ve Stuttgartu a nyní hraje v Madridu. "Před pauzou mi pozitivní myšlení chybělo, a když jsem se vracela, tak jsem se bála, jestli mi to nezůstalo v hlavě. Jsem ráda, že už to tam tolik není," řekla. Dobrá nálada se promítá do její hry. "Poslední zápasy jsem zvládla dobře hlavou i tenisově. Co jsme trénovali, tak zapadlo všechno do sebe," uvedla.

V Madridu se jí daří, v roce 2011 tu získala titul a loni hrála semifinále. "Podmínky jsou tady trošku jiné než na normálních antukových turnajích. Kurty jsou rychlejší, je to nahoře (ve vyšší nadmořské výšce), a proto to lítá trošku víc, což vyhovuje mojí hře. Můžu hrát agresivně a letí to víc než normálně na antuce. Navíc mají výborné míče, které letí samy o sobě," vypočítala pětadvacetiletá tenistka.

Zmíněné výhody zkusí využít i ve finále proti Rusce Světlaně Kuzněcovové. "Ona na antuce ožívá a hraje dobře, ale je to finále a zase budu chtít vyhrát," řekla Kvitová, která loni na Roland Garros s Kuzněcovovou prohrála. "Je to motivace navíc. Od té doby se hodně změnilo, ale bude to těžké," prohlásila.

Reklama

Související témata: