Hlavní obsah

Kvitová - Kuzněcovová 6:1, 6:2Kvitová kralovala v Madridu, Rusku převálcovala! Berdych proti Nadalovi neuspěl

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová dosáhla v Madridu na svůj druhý titul v letošní sezóně. V sobotním finále se na kurtu zdržela pouhých 66 minut, Rusku Světlanu Kuzněcovovou totiž smetla 6:1 a 6:2. Z turnajového prvenství na WTA Tour se radovala pošestnácté v kariéře a podruhé na antuce. Ve španělské metropoli Kvitová triumfovala už v roce 2011. Naopak Tomáši Berdychovi semifinálový duel s Rafaelem Nadalem nevyšel a s domácím hráčem prohrál 6:7 a 1:6. Šestý nasazený španělského tenistu na antuce ještě neporazil.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Petra Kvitová po výhře nad Ruskou Světlanou Kuzněcovovou.

Článek
Fotogalerie

Kvitová postoupila do finále po prvním vítězství v kariéře nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA a pohodu si přenesla i do rozhodujícího zápasu. Ruskou tenistku, jež ve čtvrtfinále vyřadila Lucii Šafářovou, zasypávala vítěznými údery, jichž předvedla celkem 33, a minimálně chybovala.

Poté, co čtvrtá nasazená Kvitová získala první set hladce za 27 minut, nechala si Kuzněcovová obvázat levé stehno. Českou tenistku pauza nerozhodila a dostala se rychle do vedení 4:0. Ruska měla s pohybem kvůli zraněné noze viditelné potíže, byla ještě dvakrát ošetřována, ale bojovala a vyhrála při svém podání dva gamy.

Zvrat však Kvitová nepřipustila a získala druhý letošní titul po lednovém úspěchu v Sydney. Potvrdila svou vynikající bilanci ve finálových duelech, která je po dnešku 16 výher a pět porážek.

Do turnaje sice Kvitová vstoupila dvěma třísetovými zápasy se slabšími soupeřkami, zbylé čtyři duely však vyhrála bez ztráty sady a v sobotu dokonce nečelila ani jednomu brejkbolu. Kuzněcovové v pátém vzájemném duelu oplatila dosud jedinou porážku z loňského Roland Garros, kde Ruska zvítězila 9:7 v třetím setu.

Berdych na antuce čeká na výhru proti Nadalovi

Tomáš Berdych se s Nadalem utkal letos podruhé a nepodařilo se mu navázat na čtvrtfinálovou výhru z Australian Open, kde český hráč ukončil sérii sedmnácti porážek ve vzájemných zápasech. Na antuce svého španělského rivala ještě neporazil a příliš šancí neměl ani v sedmém duelu na tomto povrchu.

Šestý nasazený Berdych si nevypracoval ani jeden brejkbol a pouze jednou dotáhl game při Nadalově podání ke shodě. V prvním setu byl nicméně i on na servisu jistý a muselo se rozhodnout v tie breaku. Ten ovládl domácí tenista 7:3 a odrazil se k druhé sadě, v níž podle expertů předvedl svůj nejlepší letošní výkon.

Český hráč držel s favoritem krok pouze do stavu 1:1, pak ho Nadal začal zasypávat sérií vítězných úderů od základní čáry, na které Berdych neměl šanci dosáhnout. Utkání nad demoralizovaným soupeřem zakončil Španěl čistou hrou a ve třiadvacátém duelu s Berdychem si připsal devatenáctou výhru.

"Posledních pár dnů hraju stále lépe a lépe, což je vždycky dobrá zpráva. Prožívám skvělý týden," prohlásil Nadal, čtyřnásobný vítěz madridského turnaje. "Hodně si také užívám, že hraju před tak báječným publikem. Podle mě jsou tady bez debat nejlepší fanoušci na světě, což mi dává spoustu pozitivní energie," dodal.

Berdych navzdory porážce potvrdil v Madridu velmi kvalitní start do sezóny, jemuž zatím chybí pouze získaný titul. Na dosavadních osmi turnajích postoupil sedmkrát do semifinále a jednou vypadl o kolo dřív.

Devítinásobný šampión z Roland Garros Nadal si v neděli zahraje o 66. titul v kariéře proti Britovi Andymu Murraymu, jenž v druhém semifinále porazil 6:3, 6:4 Japonce Keie Nišikoriho. Murray až do minulého týdne ještě nehrál finále na antuce, po triumfu v Mnichově se mu to nyní podařilo na druhém turnaji po sobě.

Podobně jako Berdych ani sedmadvacetiletý Skot příliš na Nadala hrát neumí. Naposledy ho porazil v roce 2011 a na antuce nad ním v šesti zápasech nezvítězil ani jednou.

Pavlásek nedosáhl na titul z challengeru ani v Římě

Dvacetiletý tenista Adam Pavlásek si týden po finále v Ostravě zahrál o titul i na challengeru v Římě, ale premiérové trofeje se znovu nedočkal. Ve finále ho porazil nejvýše nasazený Aljaž Bedene. Brit narozený ve Slovinsku zvítězil 7:5, 6:2 a na italské antuce vyhrál desátý challenger v kariéře.

Českého vítěze měla v Římě alespoň čtyřhra, v níž roli favoritů potvrdili nejvýše nasazení František Čermák s Němcem Dustinem Brownem.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Muži (dotace 4 185 405 eur), semifinále:
Nadal (3-Šp.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:3), 6:1
Murray (2-Brit.) - Nišikori (4-Jap.) 6:3, 6:4
Ženy (dotace 4 185 405 eur), finále:
Kvitová (4-ČR) - Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 6:2
Čtyřhra - finále:
Dellacquaová, Švedovová (Austr./Kaz.) - Muguruzaová, Suárezová (3-Šp.) 6:3, 6:7 (4:7), 10:5
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger v Římě (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - finále:
Bedene (1-Brit.) - Pavlásek (ČR) 7:5, 6:2.
Čtyřhra - finále :
Brown, Čermák (1-Něm./ČR) - Molteni, Trungelliti (Arg.) 6:1, 6:2.

Reklama

Související témata: