Hlavní obsah

Vaidišová chce brzy do světové desítky

PRAHA/BANGKOK

Patnáct zápasů ve třech týdnech vyhrála během svého asijského turné tenistka Nicole Vaidišová. Teprve šestnáctiletá česká hráčka vyhrála turnaje v Soulu, Tokiu a Bangkoku, kde završila své tažení nedělní výhrou nad Ruskou Petrovovou. Triumf v Thajsku by měl pro Vaidišovou znamenat další posun v žebříčku, momentálně je osmnáctá na světě.

Článek

Z Asie se Vaidišová vrací poprvé jako hráčka elitní dvacítky světového žebříčku. Momentálně je osmnáctá, ale možná se ještě posune o místo, dvě výše. "V dvacítku jsem doufala," řekla Vaidišová v dnešním rozhovoru s novináři. Bude-li pokračovat v nastoleném trendu, může pomýšlet i na desítku. "Doufám, že to bude brzy, ale nechtěla bych říkat, kdy. To je ošidné," řekla hráčka.

Vaidišová hrála teprve podruhé v kariéře tři turnaje WTA po sobě. Ani jednou nezaváhala a vedle výher ji potěšilo, že hrála trvale vyrovnaně. "Odehrála jsem hodně zápasů, porazila hodně hráček a přizpůsobila se různým podmínkám," řekla tenistka, jež by prý jako každá ráda někdy v budoucnu vyšplhala na nejvyšší místo světového pořadí.

Probojuje se Nicole Vaidišová do první desítky světového žebříčku?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Bilance tři vítězství ze tří turnajů je obdivuhodná. Z českých žen to naposledy před sedmi lety dokázala Jana Novotná, mezi muži letos Švýcar Roger Federer. "Toho obdivuji, je neskutečné, co dokáže. Musí být fyzicky i psychicky ve skvělé formě. Teď vím, jak velmi je to náročné," řekla Vaidišová.

Těší se na odpočinek

Z Floridy odlétala do Asie nachlazená, otec a trenér Aleš Kodat dokonce bral v Soulu antibiotika proti zánětu středního ucha. "Takže jsme se v tom ze začátku trochu plácali, ale byla to Nicole, kdo to zvládl. Hrála to, na co se připravila," ocenil Kodat.

Fyzicky zvládla Vaidišová tři týdny po sobě, ale už po Tokiu se cítila unavená. "V Bangkoku mi ze začátku trochu chyběla motivace, chtěla jsem domů," řekla Vaidišová. Vydržela sice až do vítězného konce, ale byla ráda, že už další týden nemusí hrát. "To bych asi umřela," těšila se na čtrnáctidenní odpočinek.

Podle Kodata zúročila Vaidišová v Asii přípravu, kterou po US Open absolvovala. "Udržet tak vysokou úroveň výkonnosti tři týdny je v jejím věku nejtěžší," řekl Kodat. V Bangkoku už prý hrála jeho svěřenkyně o něco hůře. "Výkonnost sice lehce klesala, ale silou vůle a chutí a zanícením to udržela," řekl Kodat.

Vaidišová po výhře v Bangkoku mluvila s matkou, za kterou odletí zpět do USA. "Už jedu ráda domů, na cestách jsme byli dlouho," řekla. Za odměnu si ještě předtím možná něco koupí. "Mám ráda kabelky, takže určitě kabelku, ale vybranou ještě nemám," usmála se nejlepší česká tenistka současnosti.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík