Hlavní obsah

V tenise bude možné používat ve sporných situacích záznamy

WASHINGTON

Na tenisových turnajích se budou možná už brzy používat ve sporných situacích televizní záznamy. Mezinárodní tenisová federace ITF po testech minulý týden schválila novou verzi systému Hawk-Eye, který už nyní využívají televizní společnosti při vysílání přímých přenosů. Kdy a na jakých turnajích se elektronická pomůcka představí, zatím není podle agentury AP jasné.

Článek

Systém, který dokáže při opakovaném záznamu přesně ukázat místo dopadu míčku na kurt, se při svém prvním představení v červenci nesetkal u funkcionářů ITF s vřelým přijetím. "Od posledního hodnocení se systém výrazně zlepšil," uvedl ale nyní v oficiálním prohlášení technický ředitel federace Stuart Miller.

Ředitelům turnajů, kteří by chtěli technologickou pomůckou usnadnit práci rozhodčím, ITF doporučuje, aby systém nejprve otestovali přímo na svých kurtech. "Nikomu nebudeme nařizovat, že to musí používat. Jen to je k dispozici, pokud to lidé budou chtít," uvedl mluvčí ITF Neil Robinson.

Zájem o zavedení podobného systému projevili minulý rok zástupci americké tenisové asociace po čtvrtfinále US Open mezi Jennifer Capriatiovou a Serenou Williamsovou, které provázela řada sporných rozhodnutí. Systém Hawk-Eye však po červencových testech odmítli.

Tenisté nejsou v názoru na zavedení pomůcky pro rozhodčí jednotní. Někteří v čele s prvním hráčem světového žebříčku Rogerem Federerem či bývalou jedničkou Lindsay Davenportovou jsou proti, naopak Andy Roddick myšlenku podporuje.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík