Hlavní obsah

Zlepšil jsem se díky hamburgerům, prozradil černý kůň French Open

Pařížské Roland Garros je až na jednu výjimku už celou dekádu nedobytným královstvím Španěla Rafaela Nadala. Jenže letos už zdaleka není jednoznačným favoritem na triumf, jakým býval dříve. Na titul z French Open si tak dělají zálusk jiní v čele se suverénem Novakem Djokovičem. Pro některé experty je ale možná trochu překvapivě jedním z hlavních kandidátů na titul také stále se lepšící Kei Nišikori.

Foto: Max Rossi, Reuters

Japonec Kei Nišikori vystavil na turnaji v Římě stop českému tenistovi Jiřímu Veselému.

Článek

Loňský finalista US Open nedávno triumfoval na antuce v Barceloně, následně vypadl v Madridu semifinále s Andym Murraym a v Římě ve čtvrtfinále s Djokovičem. „Pro mě je ale Kei Nišikori druhým favoritem na vítězství v Paříži hned po Novaku Djokovičovi. Jsem pevně přesvědčen, že momentálně je to druhý nejlepší hráč na antuce na světě," prohlásila například bývalá světová jednička a dvojnásobný šampión z French Open Jim Courier, jenž bude turnaj komentovat pro stanici ITV.

Rodák ze Šimane udělal za poslední rok velký posun, v září se poprvé prokousal do elitní světové desítky, kde se už pevně zabydlel. Momentálně má na pátém místě jen miniaturní desetibodovou ztrátu na čtvrtého Čecha Tomáše Berdycha.

Velký skok pro něj pochopitelně znamenala finálová účast na US Open, kam se probil přes semifinálovou bitvu s Novakem Djokovičem.

„Do té doby jsem si pořádně nemohl otestovat, jak vydržím hrát dva týdny v kuse, obzvlášť při pětisetových zápasech. Od té doby jsem si po fyzické stránce hodně věřil. Myslím, že jsem v zápasech mnohem klidnější, nemám tolik výkyvů nahoru dolů," těší japonského tenistu.

Po japonské stravě bych moc nevyrostl

Přestože pochází z Asie, důležité kroky do tenisové špičky dělal v USA, kde i nyní trénuje v proslulé floridské IMG Academy v Bradentonu. Ale nejde jen o tréninkový proces, nýbrž i o stravu. Byť bývají tradiční americké pochoutky často dávány za odstrašující příklad nezdravé výživy, aktuální světová tenisová pětka si ale hamburgery, hranolky a další podobné pokrmy nemůže vynachválit.

Jako teenager na nich v Americe vyrůstal. „Často jsem tehdy jedl v McDonaldu. Něco jsem jíst musel a neměl jsem moc na výběr. Myslím, že i kvůli tomu mi přesun do USA velmi prospěl, protože po několika letech jsem hodně vyrostl i zesílil. To jídlo sice nechutnalo úplně nejlépe, ale pomohlo mi. Japonské jídlo je sice zdravé, ale moc po něm nevyrostete," vracel se o pár let nazpět 178 cm vysoký a 74 kg vážící tenista.

Poté, co se probil do elitní světové dvacítky, jej ale začala trápit zranění, která jeho rozlet brzdila. Definitivní zlom nastal až po zahájení spolupráce s někdejším vítězem French Open Michaelem Changem, pod jehož vedením se zlepšil mentálně i fyzicky.

Není divu, že si i před nadcházejícím Roland Garros věří a prognóza Jima Couriera jej těší. „Pravdou je, že se na antuce cítím velmi dobře, protože na ní mám mnohem více času na přípravu při forhendu. Také můžu použít více různých úderů jako stopbaly či vysoké míče. Hrát na antuce je větší zábava," dodal Nišikori.

Reklama

Související témata: