Hlavní obsah

Živého mě nedostanou, smál se Štěpánek. Před French Open se cítí silný

Praha

Už na své dvanácté Roland Garros vyrazil Radek Štěpánek. Antukový svátek v Paříži je pro tenisty po fyzické stránce nejtěžší grandslamovou zkouškou a pro dvojnásobného vítěze Davisova poháru prvním turnajem velké čtyřky od dubnového návratu na kurty po zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radek Štěpánek se chystá na Roland Garros.

Článek

"V Paříži to jsou největší fyzický jatka, ale mám to rád jako každý grandslam. A po pauze se těším na každý turnaj. Po tom, čím jsem si prošel, si šance, že můžu znovu hrát, moc vážím," řekl šestatřicetiletý rodák z Karviné novinářům.

Štěpánek si vloni v září v daviscupovém semifinále proti Francii právě na Roland Garros zranil záda. Vstup do nové sezony plánoval už v Austrálii, ale v přípravě měl problémy s pravou nohou, a tak do hry naskočil až v polovině dubna.

Herně jsou tam ještě mouchy

"Cítím, že moje tělo sílí a zvládá dávky jako dřív," pochvaloval si svěřenec bývalé světové dvojky Petra Kordy. "Herně jsou tam ještě mouchy. Když nehrajete zápasy, první odejdou reakce a reflexy, ale to se časem hraním zápasů spraví. Myslel jsem si, že to bude horší," konstatoval vítěz pěti turnajů ATP ve dvouhře.

Antukovou sezónu bere na rozehrání. První větší test podstoupil na turnaji v Mnichově, kde prošel z kvalifikace do 2. kola. "Pak jsem se musel dávat trošku dohromady, ale určitě to byl dobrý signál, že jdu správným směrem."

V pořadí ATP kvůli zranění klesl na 131. místo a French Open může hrát díky tzv. chráněnému žebříčku. V Paříži se v předešlých jedenácti startech dostal nejdále do osmifinále v roce 2008. "Nebudu si stavět žádné zámky. Budu se snažit odvést své maximum," řekl ke svým letošním vyhlídkám.

Debla vynechá

Po zdravotních potížích už se šplhal zpátky do špičky několikrát. I tentokrát věří, že na to ještě má schopnosti i energii. "Živého mě nedostanou," vtipkoval. "Trpělivě jsem čekal, až nastane chvíle, kdy se budu moct vrátit na kurt a poctivě pracovat, abych se vrátil do bývalé formy. Je to práce od rána do večera. Pořád mě to baví a pořád mám motivaci ráno vstát a jít makat," řekl.

Na kurtu už netráví přes čtyři hodiny jako zamlada. Kvantitu vyměnil za kvalitu. "Říká se, že největší umění sportovce je odpočívat. Toho se držím. Je to o balanci tréninku a regenerace. Mám kolem sebe velké odborníky, kteří mě a mé tělo znají 14 let a vědí, co se mnou dělat," uvedl.

Na Roland Garros se Štěpánek objeví jen ve dvouhře. Debla tentokrát dvojnásobný grandslamový šampion ve čtyřhře vynechá. Důvodem je i jeho případný start na challengeru v Prostějově, který se koná souběžně s druhým týdnem French Open. "Vzhlížím k těmto dvěma turnajům a šance představit se zase v Prostějově, kde jsem už třikrát přebíral vítěznou trofej, bude velkou výzvou a motivací," řekla někdejší světová osmička.

Reklama